IMA LI U MOSTARU POBJEDNIKA i KO SU GUBITNICI? SDA izgubio centar grada i četiri vijećnika, HDZ izgubio Jug

Rezultati lokalnih izbora koji su održani 20. decembra još nisu potvrđeni, a čeka se odluka Suda BiH po zahtjevu SDP-a da se brojanje ponovi, jer postoje dokazi o masovnim izbornim i postizbornim manipulacijama.

Na Lokalnim izborima u Mostaru glasalo je 56 084 građana, od čega je bilo  52689 važećih listića. Oni su imali pravo glasati za 31 politički subjekt i 370 kandidata. Izbore je na 150 biračkih mjesta posmatralo čak 1717 posmatrača, a oči cjelokupne bh javnosti i međunarodnih zvaničnika bile su uprte na Mostar.

I pored svega toga, dogodile su se izborne krađe i manipulacije, a ni novo brojanje ne bi u potpunosti skinulo sumnju, jer bi se u tom slučaju utvrdila razlika između stanja u vrećama i upisanih brojki, ali ne i sve ostale neregularnosti, poput onih da mobilni timovi nisu išli na adrese ljudi, a glasovi su se pojavili itd.

Prema dosadašnjim nepotvrđenim rezultatima HDZ BiH osvojio je 18.901 glas, Koalicija za Mostar (SDA, SBB, DF) 14.807, BH blok (SDP, Naša stranka) 7148 glasova, Hrvatska republikanska stranka 3798 glasova, ”Ostajte ovdje” (SNSD, SDS) 2585 glasova i Prva mostarska partija koja je prošla na Gradskom području Stari grad sa 1111 glasova.

Kada se glasovi rasporede u mandate HDZ BiH ima 13 mandata, Koalicija za Mostar 11 mandata ( SDA 8, SBB 1, DF 1, nestranački 1) , BH Blok 5 (SDP 3, Naša stranka 2), HRS 3, Prva mostarska partija 2 (Jedan mandat iz Starog Grada i jedan mandat koji je osvojila Adela Gosto na Gradskoj listi gdje su išli sa BH blokom) i ”Ostajte ovdje” (SNSD) jednog vijećnika.

Kada se sve sabere i oduzme, po onome što sadašnje brojke kažu, u Mostaru nema pobjednika, a gubitnik je demokratija, jer je bačena velika mrlja na vjerodostojnost izbornog procesa.

Dokazalo se to  nakon ponovnog prebrojavnja na petnaestak biračkih mjesta.  U novom brojanju Koalicija za Mostar (SDA, SBB, DF) izgubila je jedan mandat u Gradskom području Stari grad, a mandat je dobila Prva mostarska partija. Gradsko područje Stari grad obuhvata cijelo gradsko područje na istočnoj strani grada i daje pet vijećnika. Gubitkom ovog mandata SDA je izgubila ovo gradsko područje. Naime, oni u ovom području sada imaju dva vijećnika, isto koliko i BH blok (jedan SDP jedan Naša stranka). Prva mostarska partija koja je dobila mandat u ovom području je išla samostalno, dok je na Gradskoj listi išla sa BH blokom, te se logično nameće zaključak da bi se saradnja trebala nastaviti.

Pošto po Statutu Grada Mostara, izabrani vijećnici sa gradskih područja odlučuju o najvažnijim stvarima vezanim za to područje- investicijama, građenju itd, dolazimo do podataka da će SDA ”držati” dva ruralna gradska područja. S druge strane, HDZ takođe drži samo dva, od šest gradskih područja Jugozapad i Zapad. Treba napomenuti da je HDZ gubitkom mandata na Jugu izgubio i mogućnost samostalnog oldučivanja na ovom području odakle se biraju dva vijećnika (HDZ jedan, SDA jedan).

Uporedimo li najnovije rezultate sa rezultatima prethodnih lokalnih izbora u Mostaru iz 2008. godine vidi se da je HDZ značajno porastao, jer su 2008. imali samo sedam manadata, a sada imaju 13.

SDA je značajno pala, jer su 2008. imali 12 mandata, a danas ih sa koalicionim partnerima imaju 11, a sami 8 ili 9, jer je druga na listi Koalicije Nataša Jekić u više navrata navela da je nestranački kandidat.

SDP se zadržao na istom rezultatu- prije dvanaest godina imali su tri, isto kao i sada.

U Gradsko vijeće Mostara u odnosu na prošli saziv ulazi šest novih  političkih subjekta – Hrvatska republikanska stranka sa tri vijećnika, Naša stranka sa dva, Prva mostarska partija sa dva, ”Ostajte ovdje”, odnosno SNSD sa jednim vijećnikom, te SBB sa jednim i DF sa jednim vijećnikom.

U odnosu na prošle izbore vidljivo je da je HRS praktično uzeo glasače HDZ-a 1990 koji je u prošlo, Gradskom vijeću imao tri vijećnika, a sada nisu uspjeli preći izborni prag. U Gradskom vijeću više nema ni Narodne stranke Radom za boljitak koja je u prošlom sazivu imala čak sedam mandata.

Gledano po strankama Gradsko viječe izgleda ovako: HDZ 13, SDA 8, SDP 3, HRS 3, Naša stranka 2,PMP 2, SBB1, DF 1, SNSD 1, Nestranački 1.

Niko zasad nema potrebne dvije trećine glasova, ali ni natpolovičnu većinu za izbor gradonačelnika. Priče kako ”probosanske” stranke – Koalicija za Mostar i BH blok imaju 18 ruku potrebnih za izbor gradonačelnika čini se da padaju u vodu, posebno nakon informacija o krađama glasova i mandata i teškim optužbama.

Treba se prisjetiti i podatka da je još uvijek aktuelni gradonačelnik Ljubo Bešlić izabran sa 17 ruku. Podsjetimo, za gradonačelničko mjesto tada su kandidovani Suad Hasandedić (SDA), Ljubo Bešlić (HDZ BiH) i Marko Romić (NSRZB).

Za Suada Hasandedića u prvom krugu glasalo je 14 vijećnika, za Bešlića 12, a Romića 7. Međutim, iz razloga što nijedan kandidat nije dobio dvije trećina vijećničkih glasova uslijedio je drugi krug u kojem su se našli Bešlić i Hasandedić. No, ni drugi krug nije dao pobjednika: Hasandedić je ponovo dobio dva glasa više od Bešlića, 15:13, no to nisu bile dvije trećine glasova te je uslijedio treći krug izbora gdje se, prema Statutu, gradonačelnik bira sa prostom većinom.

Šta se dogodilo, ko je ”izdao” ili se ”prodao”, u SDA-u ni do danas nije jasno, no Ljubo Bešlić sa 17 vijećničkih glasova postao je po drugi put gradonačelnik Mostara i na tom mjestu je ostao sljedećih 12 godina.

Tražilo se tada i mišljenje OHR-a šta je potrebna većina u trećem krugu, a visoki predstavnik dao je tumačenje da je to natpolovična većina od broja prisutnih vijećnika čime su otklonjene sve nedoumice.

Potom su HDZ i SDA postigli dogovor o formiranju vlasti koju drže i do danas.

Da su novi izbori donijeli samo legalizaciju postojećeg stanja moglo bi se naslutiti po najavama predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića koji je otkrio da je još nekoliko dana prije izboru SDA-u ponudio koaliciju u Mostaru i formiranje stabilne dvotrećinske većine u Gradskom vijeću.

Čović je takođe poručio da će novi gradonačelnik biti Mario Kordić i niko drugi.

 

Mario Kordić osvojio je najviše glasova u Mostaru 13. 774, a u stopu ga slijedi Zlatko Guzin sa 13.061 glasom.

Trakavica oko brojanja, preslagivanja i nadmudrivanja se nastavlja…..