REPUBLIKACI TVRDE DA IM JE HDZ UKRAO MANDAT I TRAŽE NOVO BROJANJE

Hrvatska republikanska stranka saopštila je da će tražiti smjenu Gradske izborne komisije Mostar i „odgovornost onih koji su, protivno volji birača, nadopisivali preferencijalne glasove podobnima”

-Uz to, tražićemo prebrojavanje i analizu listova glasača koji su glasovali putem mobilnih timova, jer ako je vjerovati informacijama koje smo dobili od drugih stranaka, tu je HRS izgubio 4. mandat na JZ (Gradsko područje Jugozapad) – objavila je Hrvatska republikanska stranka na Facebooku.

Kao najveći prioritet na izborima u Mostaru”, ističe se u objavi, “stavili smo edukaciju i obuku članova biračkih odbora i promatrača ispred HRS-a. Te aktivnosti smo dodatno pojačali imajući iskustvo brojnih malverzacija (manipulacije biračkim popisima, protivpravno uzimanje JMBG od građana, fiktivne prijave dopisnih birača, itd.) kojima smo svjedočili na izborima u drugim opštinama, a koje su redom radile „velike“ stranke poput HDZ-a BiH, SDA, SDP-a i dr. sa svojim satelitima, kažu u objavi.

Trgovali mjestima

– Kada smo uvidjeli da su stranke članice HNS-a trgovale mjestima u biračkim odborima s bošnjačkim strankama te krajnje paušalno pristupile zaštiti legitimiteta izbornog procesa, angažovali smo dodatne ljude kao promatrače. Uspjeli smo na minimum smanjiti mogućnost onoga što se događalo na izborima 2016. i 2018., a to je uništavanje naših listova i pripisivanje naših glasova drugim strankama. Međutim, nismo mogli pokriti sva područja, posebno mobilne timove i GIK-a – naveli su u objavi.

Nakon što su objavljeni posljednji utvrđeni rezultati na stranicama CIK-a, s više strana smo dobili informacije kako postoji mogućnost da se manipulisalo glasovima HRS-a putem mobilnih timova te kako se baš u GIK-u radilo nadopisivanje preferencija pojedincima po nalogu HDZ-a BiH i SDA. Mi nismo imali mogućnost kontrole rada mobilnih timova, niti osobe u GIK-u tako da ne možemo sa sigurnošću reći jesu li istiniti navodi ili ne, međutim, neke stvari upućuju na to da bi navodi mogli biti istiniti.

Prva zanimljivost je činjenica da su HDZ BiH i SDA koalicija osvojili identičan broj glasova na gradskoj listi putem mobilnih timova: 450. Na izbornoj listi za Jugozapad HDZ BiH putem mobilnih timova je osvojio 222 glasa, a HRS samo 6. Ako se uzmu u obzir omjeri i odnosi po svim drugim biračkim mjestima u ovoj izbornoj jedinici, ali i dojave birača s terena, ovakav rezultat nije moguć.

Mobilni timovi

Kako su nam javili, značajan broj ljudi prijavljen za glasanje putem mobilnih timova uopšte nije bio u mogućnosti glasati. To nas dovodi u sumnju da postoji mogućnost da je neko glasao u njihovo ime. Tu su se rodile i sumnje o krađi HRS-ovog mandata, budući da je HRS-u za drugi mandat na JZ, kada bi glasovi HDZ-a ostali kakvi jesu (a po navodima, HDZ BiH je osvojio manje glasova), nedostajalo bi 177 glasova. Kako se listovi mobilnih timova broje u GIK-u, jedino su se na tom mjestu mogle dogoditi eventualne malverzacije.

Da su se u GIK-u događale, malo rečeno, čudne stvari potvrđuju ne samo već u javnosti objavljene brojke preferencijalnih glasova SDA koalicije, nego i lista HDZ-a BiH s pojedinih biračkih mjesta gdje pojedinci, po zadnjim podacima, imaju neproporcionalno velik broj preferencijalnih glasova.

Npr. na biračkom mjestu u Jasenici jedan kandidat HDZ-a BiH ima 100 posto preferencija, a uz izuzetak jedne kandidatkinje, ostali kandidati imaju nula glasova; na jednom biračkom mjestu u JZ kandidat HDZ-a BiH ima 97 posto i 84 posto preferencija, a na drugom mjestu u istom naselju 35 procenata.

Podaci se ne podudaraju

Svi ti podaci ne podudaraju se sa podacima koje smo mi dobivali od naših posmatrača.

Činjenica je, a to ponajviše ravnomjerno podijeljeni glasovi mobilnih timova potvrđuju, da su HDZ BiH i SDA bratski sarađivale tokom izbornog procesa, pripremajući veliku koaliciju na nivou grada, kao što je ista na snazi na razini kantona. Činjenica je isto kako niti jedni, ni drugi, iako su ih ovih dana puni mediji, nisu uputili niti jednu žalbu CIK-u na izborni proces.

HRS će tražiti ponovno brojanje i analizu glasova mobilnih timova, a ono na čemu ćemo insistirati u novom sazivu G.V. Mostara biće smjena GIK-a Mostar i odgovornost onih koji su učestvovali u malverzacijama rezultatima izbora u Mostaru. Još jednom naglašavamo naš stav kako je neophodno uraditi prebrojavanje biračkih listova sa svih biračkih mjesta u Mostaru, stoji u objavi Hrvatske republikanske stranke na Facebooku.