IMA LI RAZLOGA ZA ZABRINUTOST U MOSTARU: PET SRPSKIH KUĆA IZGORJELO ZADNJIH PET GODINA, U POŽARU STRADAO I POVRATNIK

Požar na kući srpske porodice u mostarskom naselju Luka, te sumnje da je požar podmetnut uznemirile su srpsko stanovništvo u gradu na Neretvu.

Ovo je peta srpska kuća koja je izgorjela zadnjih pet godina, a da javnost nije upoznata sa okolnostima, niti se zna da li su počinioci pronađeni.

Podsjetimo, porodična kuća na adresi Kusalova broj 9 u mostarskom neselju Luka na samoj obali Neretve u nedjelju, 18. aprila prijepodne u potpunosti je izgorjela.

Vlasnica kuće Mirjana Spremo Jančovska kaže da je u šoku, jer ova srpska kuća nije bila zapaljena ni u ratu. ”Zatekla sam zgarište. Požar je podmetnut. To mi je rekla i policija koja je juče izašla na lice mjesta. Oni su našli dokaze koji ukazuju da je požar podmetnut. Ja sam u šoku, nemam riječi, ne znam šta da kažem”, izjavila je za Top Portal Mirjana Spremo Jančovska.

Prije nepunih godinu dana, 3. jula 2020. godine u naselju Salakovac na sjeveru Mostara, na obali Neretve izgorjela je srpska kuća, a u njoj je stradao povratnik Simo Janjić. Njegovo tijelo je pronađeno ugljenisano na zgarištu njegove kuće. Javnost do danas nije dobila informacije o okolnostima i stradanju ovoga nesretnoga čovjeka, koji je sam živio uz Neretvu i koji je zapamćen kao dobra duša ovoga kraja koji je neizmjerno volio rijeku, prirodu i svoj kraj.

U mostarskom naselju Salakovac 24.10.2018. u potpunosti je izgorjela srpska kuća, koja je već bila paljena u februaru iste godine.

Riječ je o kući u vlasništvu Borislava Lojpura, a za podmetanje požara uhapšen je Dženan Ćosić iz obližnjeg sela Prigrađani, koji je predat Tužilaštvu Hercegovačko-neretvanskog kantona. Kuću su tada koristili podstanari koji se u trenutku požara nisu nalazili u objektu. Iz kantonalne policije tada su naveli krivično djelo nema nacionalnu pozadinu.

Nekoliko mjeseci prije toga u Salakovcu je izgorjela kuća porodice Mitrić, a u decembru 2016. godine porodice Pantić. Bile su obnovljene nakon rata. Okolnosti pod kojima je došlo do požara na ovim kućama nisu rasvijetljene, niti su kuće nakon paljevine obnovljene.