I narednih dana PAKLENO VRUĆE: Noći tropske, po danu temperatura do 39 stepeni

U BiH će i narednih dana biti izuzetno vruće, a temperatura će u pojedinim predjelima ići i do 39 stepeni, uz mogućnost kratkotrajnih pljuskova s grmljavinom.

U mnogim mjestima biće i tropske noći, uz temperaturu koja neće padati ispod 20 stepeni, pokazuju podaci Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Jutarnje temperature će ići do 24 stepena, dok će se maksimalna dnevna danas kretati do 38, sutra do 37, a u petak do čak 39 stepeni.

Zbog visokih dnevnih temperatura i vrijednosti UV indeksa, izdato je narandžasto upozorenje za cijelu BiH, koje će važiti do 1. jula.

Ljekari upozoravaju da je po visokim temperaturama neophodno ograničiti vrijeme na podnevnom suncu, te da je sunčevo UV zračenje najjače između 10 i 16 sati.

– Ukoliko je to moguće, treba ograničiti izlaganje suncu tokom ovog perioda. Ako se radi o starijoj populaciji ili nezaposlenima, sve teže kućne poslove trebalo bi obavljati ujutru i uveče. Za vrijeme trajanja povišene spoljne temperature bez preke potrebe ne bi trebalo napuštati dobro klimatizovan zatvoreni prostor – kaže načelnica Službe za higijenu u IJZ Srpske dr Vesna Rudić Grujić.

Ako je to neizbježno, naglašava, treba obezbijediti redovnu rehidrataciju u toku boravka na toplom.

– Neophodno je smanjiti i intenzitet fizičke aktivnosti ili skraćenje vremena izloženosti dejstvu povišene ambijentalne temperature – ističe dr Rudić Grujić.

Tokom vrućina su, svakako, najugroženiji radnici koji rade na otvorenom, jer toplotni talas može ozbiljno da utiče na njihovo zdravlje, pa nadležni apeluju na poslodavce da uslove rada prilagode vremenskim prilikama.

S obzirom na to da u ljetnim mjesecima radnici koji obavljaju poslove na otvorenom, poput građevinarstva, rade u nepovoljnim uslovima, iz Inspektorata RS apeluju na poslodavce da preraspodjelom radnog vremena zaštite one koji su izloženi suncu i visokim temperaturama.

Prethodni članakHOROR U KOLUMBIJSKOM ZATVORU Osuđenici gorjeli živi, najmanje 50 ljudi poginulo
Naredni članakBAREL NAFTE 116 DOLARA Tržište kriptovaluta u crvenom