Hrvatski stručnjak: Ako rat u Ukrajini potraje gorivo može ići i na 12 KM po litru

Hrvatski stručnjak za energetiku, profesor na Rudarsko-geološko-naftnom fakultetu Igor Dekanić prokomentarisao je tešku ekonomsku situaciju koja se događa u svijetu zbog rata u Ukrajini.

– To je da će vjerojatno intervenisati u onim maksimalnim granicama koje joj omogućuju proračunska sredstva. Vjerojatno će nešto smanjiti akcize, hoće li dirati PDV ili ne – ja čak više vjerujem da neće – rekao je Dekanić.

Socijalne mjere

– To je ograničeno, no to je jedina realna opcija. Sve druge opcije bi vodile još većem zadiranju u tržišne uslove i tržišne odnose koje, kad učinite danas, mogu vam donijeti korist za mjesec ili dva, ali veću štetu za pet ili šest mjeseci ili godinu dana – objasnio je Dekanić.

Neki pak smatraju da vlada Repbulike Hrvatske ne treba uopšte intervenisati, nego pustiti tržište da odradi svoje.

– To opet kažu preduzetnici. Svako povećanje cijena nafte i povećanje cijena goriva dovodi do povećanja marži. Trgovcima su u interesu što veće marže, ali vlada je odlučila intervenisati jer su sve evropske vlade odlučile ipak intervenisati, nalazimo se u energetskoj krizi kakvu nismo imali 48 godina – rekao je Dekanić.

Na pitanje bi li vaučeri za energente, poput onih za struju i plin, bili opcija, Dekanić odgovara da – bi.

– U nekoj fazi socijalnih mjera bi. Ali ovakve socijalne mjere kao vaučeri prije svega su kratkog daha. Drugo, mogu dovesti do velike korupcije, i treće – imaju vrlo ograničen tržišni doseg – rekao je.

Rast cijena

Cijene i uz intervencije stalno rastu. Do koliko to može ići, može li gorivo doći do cijene od 50 kuna (12,5 KM) po litru.

– Ako potraje rat u Ukrajini, ako se pretvori u veliki rat, vjerojatno može i to. Cijene će rasti dok traje intenzitet borbi u Ukrajini ovakav kakav je sad. Čim počnu pregovori, cijene će krenuti dole – rekao je Dekanić.

Navodi da su moguće i nestašice goriva, no on vjeruje da će EU, pa tako i Hrvatska, osigurati i druge dobavne pravce, govorio je za NOVU TV.

Prethodni članakOd danas skuplje cigarete, nova poskupljenja od 1. jula
Naredni članakPlenković: Fiksiramo cijene goriva na svim pumpama osim na autocestama