Hrvatska planira uvođenje vojnog roka

Ministar odbrane Hrvatske Ivan Anušić danas je na konferenciji za novinare jasno poručio da se planira uvođenje obaveznog vojnog roka, prenose hrvatski mediji.

– Uskoro ćemo imati tri prijedloga, tj. tri scenarija dužine vojnog roka. Već iduće sedmice bismo to trebalo da imamo. Nakon toga prijedlozi će biti upućeni na uvid premijeru i predsjedniku, pa će se s premijerom dogovarati naredni koraci, kako i na koji način, i od kada provoditi vojni rok – rekao je ministar.

– U ovom trenutku nećemo govoriti o trajanju. Nevjerojatno je da javnost više zanima koliko će trajati umjesto kakav mu je smisao. Ove godine nećemo stići da uvedemo vojni rok, jer je potreban ozbiljan infrastrukturni zahvat. To je veliki logistički i finansijski projekt i treba ga dobro pripremiti. Kad krene, ne smije biti nikakvih zastoja – poručio je on.

Vojni rok će morati da služe svi vojni obveznici, kako bi naučili vojne vještine, rekao je Anušić.

A kada je riječ o dužini vojnog roka, ministar je iznio svoj stav da bi tri mjeseca bilo dovoljno za usvajanje osnovne vojne vještine, što će biti zadatak oružanih snaga.

Vojnici bi trebalo da savladaju baratanje ubojitim sredstvima, te steknu znanje i usvoje taktiku, u odbrani i napadu, a važan segment je i fizička priprema.

On je dodao da, “kad govorimo o onima koji bi išli u obuku, to je oko 17.000 mladića”.

Ministar je istakao da u vojnim redovima ima mjesta i za žene, ali da za njih nema obaveznog služenja roka. Postoji i mogućnost prigovora savjesti, što znači da osoba koja se na njega pozove, ne mora da služi vojni rok.

Anušić je naveo da očekuje otpor ideji uvođenja vojnog roka, ali da su ankete pokazale da ga je 73 odsto ispitanih podržalo.

Pojasnio je i da svrha uvođenja vojnog roka nije samo odlazak u rat, nego da se mladi resocijalizuju na specifičan i drugačiji način, te da promijene neke loše navike i prihvate druge koje bi im unijele pozitivne novine u životu.

Prethodni članakDeset miliona KM za javne servise
Naredni članakVjetar na planinama do 70 kilometara na čas, u Hercegovini i 140 litara kiše