HNK: U ZEMLJOTRESU POVRIJEĐENO SEDAM OSOBA, VELIKI BROJ LJUDI TRAŽIO POMOĆ ZBOG NAPADA PANIKE

 

U razornom zemljotresu magnitude 6.1 po Richteru koji je sinoć zadesio BiH smrtno je stradala jedna osoba iz Stoca, tri sobe iz ovog grada su povrijeđene, a četiri osobe iz Čapljine su zatražile ljekarsku pomoć zbog lakših povreda, izjavio je za Top Portal portparol Operativnog centra Civilne zaštite Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) Pero Pavlović.

Epicentar zemljotresa bio je na području opštine Berkovići.

On navodi da se veliki broj lica noćas javljao domovima zdravlja i policiji zbog napada panike.

Što se tiče materijalnih šteta, Pavlović navodi da će se one tek evidentirati, te da se zasad zna da ima oštećenih objekata u Stocu, te nekoliko objekata i automobila u Čapljini.

”Još uvijek je prerano govoriti o iznosima pričinjenih šteta jer je sada potrebno da na lice mjesta izađu komisije iz jedinica lokalne samouprave. Oni će to učiniti tokom dana i u narednim danima napraviti izvještaj o iznosima šteta u svakoj od jedinaca lokalne samouprave koje su stradale u zemljotresu”, izjavio je Pavlović.

Iz Civilne zaštite HNK saopšteno je da je prilikom zemljotresa nastala materijalna šteta na ruševnim objektima te odroni na putnim pravcima Stolac – Mostar, Stolac – Neum, Stolac – Ljubinje i Stolac – Berkovići.

Tokom noći radnici Komunalnog Stolac i Dobrovoljne vatrogasne jedinice Stolac su raščišćavali saobraćajnice po gradu uslijed pada žbuke i kamenja sa ruševnih zgrada.

Na području Čapljine na više objekata je nastala materijalna šteta, kao i na više parkiranih vozila, uslijed pada crijepa.

Nadalje, na području Mostara u Titovoj ulici došlo je do manjeg urušavanja cigle i građevinskog materijala s krova objekta na saobraćajnicu, bez posljedica. Pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Mostar su nakon brze intervencije omogućili nesmetano odvijanje saobraćaja.

Prethodni članakJutro nakon stravičnog zemljotresa i tragedije u Stocu: Građani u strahu samo ponavljaju -“Ne dao Bog nikome”
Naredni članakOGROMNA STIJENA PROBILA KROV: Šokantne fotografije kuće u kojoj je poginula Elmira Sefo