HNK I MOSTAR POTPISALI SPORAZUM O IZMIRENJU DUGA, SREDSTVA IDU ZA OŽIVLJAVANJE MOSTARSKOG AERODROMA

Predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona Nevenko Herceg  i Mario Kordić, gradonačelnik Mostara danas su  potpisali Sporazum o načinu izvršenja obaveza HNK prema Gradu Mostaru.

Radi se o iznosu od oko 8 miliona maraka. Iako je Kanton prema presudama bio dužan Mostaru isplatiti oko 12 miliona, dogovoreno je da se Gradu za najam Đačkog doma isplati u ratama oko 8 miliona, a da se otpiše dug koji je nastao po zateznim kamatama.

Herceg i Kordić pak su medijima rekli da se ne radi ni o kakvom oprostu već o dogovoru da bi se sredstva što prije isplatila jer puni iznos sa kamatama Kanton ne bi mogao Gradu isplatiti možda ni za 15 godina u punom iznosu.

Premijer Herceg je medijima rekao da je današnje potpisivanje Sporazuma još jedan dokaz korektne i izuzetno uspješne saradnje Grada Mostara i Vlade HNK, a sve u cilju dobrobiti Mostara, Kantona, pa i cijele BiH.

„U više navrata, a to je potvrđeno i kroz Strategiju razvoja Kantona, isticali smo turizam kao jednu od najbitnijih grana privrede. U tom kontekstu složili smo se da bi bilo najbolje sredstva u iznosu od skoro 8 miliona KM prioritetno usmjeriti u Aerodrom Mostar, čiji je vlasnik i kojom upravlja Grad Mostar, a kako bi potencijali koje imamo na kvalitetan način bili pristupačni turistima iz cijeloga svijeta”, rekao je Herceg.

Izrazio je uvjerenje da će se ostvariti planovi i najave čelnika grada Mostara o ponovnom uspostavljanju letova – naročito niskotarifnih kompanija s kojima su već obavljeni određeni razgovori, a tome će, kako kaže, zasigurno doprinijeti i izdvajanje značajnih budžetskih sredstava.

“Ovih dana po Sporazumu bit će uplaćen prvi milion KM. Tokom ove godine uplatićemo još milion, treći i četvrti dio u iznosu od po 2 miliona KM bit će uplaćeni do kraja 2023. odnosno 2024. godine, a ostatak od oko 1,8 miliona tokom 2025. godine. Vlada HNK nije i neće stati na tome. Naime, nastavljamo, kao i do sada, svake godine, kroz niz projekata redovno pomagati razvojno-socijalne i druge infrastrukturne projekte Grada Mostara, kao našeg administrativnog središta i najveće i najznačajnije jedinice lokalne samouprave, te brojne gradske institucije i ustanove iz oblasti obrazovanja, zdravstva, kulture, sporta, medija i drugih područja života”, poručio je Herceg.

Premijer Herceg je rekao da su na Vladi donijeli i niz odluka kojim su iz Rebalansa Budžeta HNK iz ušteda, pored redovnih godišnjih planiranih izdvajanja, dodatno pomogli lokalne ceste u Gradu Mostaru s milion KM, a toliko će izdvojiti i za mostarske domove zdravlja, „Advent u Mostaru“, te brojne druge institucije i manifestacije.

Gradonačelnik Kordić je rekao da je zadovoljan potpisivanjem Sporazuma o rješavanju obaveza Kantona prema Gradu Mostaru po presudi za korištenje prostorija Grada.

„Zahvaljujemo kantonalnoj Vladi na čelu s premijerom Hercegom da su rješavanje ovoga pitanja uvrstili u prioritete. Zadovoljni smo da ćemo ovaj iznos koji je definisan Sporazumom u idućim godinama koristiti u budžetu Grada Mostara, prioritetno za potrebe Aerodroma Mostar kako bismo dobili veliku komparativnu prednost kada je u pitanju turizam i privreda koje donosi funkcionalan aerodrom. Naravno, sredstva će biti korištena i za druge kreativne projekte Grada Mostara. Generalno mislim da je dobar put rješavati sve međusobne odnose, pa i sporove kroz dijalog. Držim da će ovaj Sporazum doprinijeti boljitku građana Mostara, ali i cijele našeg Kantona“, rekao je Kordić.

Prethodni članakZABRINJAVAJUĆE – 253 nova slučaja korone u HNK, jedna osoba preminula
Naredni članakNAKON NOVOGODIŠNJE EUFORIJE STIGLA NAS REALNOST-Kilometarske kolone do testiranja u Mostaru