HNK danas dobija novu vladu, NES ispao iz igre

Sjednica Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) na kojoj bi trebala biti potvrđena nova kantonalna vlada održat će se danas u velikoj dvorani Skupštine u Mostaru (Ulica Jakova Baruha Španca br. 2).

Kako je najavljeno, sjednica Skupštine počinje u 13 sati.

Višemjesečni pregovori političkih stranaka oko formiranja nove vlade u Hercegovačko-neretvanskom kantonu konačno su uspješno završeni, potvrdio je jedan od članova pregovaračkog tima.

Prema saznanjima Top Portala, iz igre je ispao NES koga je SDA željela uvesti u Vladu,a čemu se protivio SDP.

Umjesto NES-a, SDA i SDP su dogovorili jednog zajedničkog ministra. U pitanju je nestranački kandidat iz reda srpskog naroda za poziciju pravosuđa.

Sporazum o formiranju nove Vlade koja bi trebala biti potvrđena na današnjoj sjednici kantonalne skupštine, sinoć su u Mostaru potpisali predstavnici HDZ BiH, SDA i SDP-a.

Ove tri stranke činit će parlamentarnu većinu i imaju dovoljno ruku za potvrdu nove Vlade HNK-a, koja se kao i u Srednjobosanskom kantonu bira dvotrećinskom većinom, s 20 od 30 ruku u Skupštini.

Sudeći prema postignutom sporazumu, HDZ BiH s 11 ruku, SDA koji ima sedam i SDP s tri zastupnika, potvrdit će danas novu Vladu HNK-a.

Prethodni članakŠmit: Spreman sam da razgovaram s Dodikom
Naredni članakDonosimo imena novih ministara u Vladi HNK- Kanton će prvi put imati premijerku