Donosimo imena novih ministara u Vladi HNK- Kanton će prvi put imati premijerku

Više od godinu, koliko je prošlo od opštih izbora u BiH, Hercegovačko-neretvanski kanton danas bi trebao dobiti novu Vladu. U 13 sati je zakazana sjednica Kantonalne skupštine, nakon što je sinoć kasno potpisan koalicijski sporazum između partnera, HDZ-a BiH, SDA i SDP-a. Tom činu je prethodila burna sjednica Izvršnog kantonalnog odbora SDA na kojoj je „prelomljeno“ da NES neće biti dio buduće Vlade HNK.

– Izvršni odbor Kantonalne organizacije SDA HNK odluku je donio isključivo u interesu svih građana ovoga kantona smatrajući da su iscrpljene sve političke mogućnosti u daljim razgovorima, i da ovaj kanton treba dobiti novu vladu – saopštili su kasno sinoć iz KO SDA HNK. Dodali su da “cijenjeći dosadašnji partnerski odnos s NES – regija Hercegovina, smatraju da se saradnja ova dva politička subjekta treba dalje nastaviti“.

Podsjetimo, potpisivanje koalicijskog sporazuma između HDZ-a BiH, SDA i SDP-a koje je, kao i sjednica Skupštine HNK, bilo zakazano za 23. oktobar, propalo je, nakon što je obznanjeno da su u SDA pristali ustupiti resor pravosuđa NES-u.

Strateško partnerstvo

Bio je to rezultat pritisaka vrha SDA zbog njihovog strateškog partnerstva s NES-om i odnosima u drugim kantonima.

Iako se većina članova KO SDA bila tome usprotivila, ipak, „instrukciju“ iz stranačke centrale su poslušali, međutim, iz SDP-a su tada „povukli kočnicu“ i jasno poručili da je njima NES neprihvatljiv. Iz te stranke su iznosili to da su u startu pregovora između njih i SDA, kao uslov postavili to da za NES nema mjesta u budućoj vladi. Usto, dogovor je bio da, upravo, za resor pravosuđa te dvije stranke imaju zajedničkog kandidata.

Također, ni HDZ-u BiH, dugogodišnjem koalicijskom partneru SDA, nije „sjelo“ uvođenje NES-a „na mala vrata“ u Vladu HNK.

– Ne možemo naći razumno opravdanje za pokušaj uvođenja NES-a u koalicijski sporazum kao opravdanje za izostanak realizacije sporazuma, a sve po završenom pregovaračkom procesu – naveli su tada iz HDZ-a BiH.

Danima poslije situacija između KO SDA i vrha stranke se pokušavala „ispeglati“, a jučer je u Sarajevu održan sastanak delegacija SDA i NES-a, a potom i višesatna sjednica KO SDA.

Inače, HDZ BiH, SDA i SDP imaju dvotrećinsku većinu, a ako na današnjem skupštinskom zasjedanju ne bude nekih iznenađenja, premijerka HNK će biti Marija Buhač iz HDZ-a BiH. Ta stranka će imati ministra zdravstva za kojeg je predložen dr. Milenko Bevanda, ministra MUP-a, Marija Marića, ministra za pitanja boraca, Đuru Prkačina, ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Marija Juricu te ministra prometa, Ivu Bevandu.

Peta godina tehničkog mandata

SDA je dobila resor obrazovanja, kulture i nauke, a za ministra je kandidiran prof. Adnan Velagić, resor finansija koji će voditi Adil Šuta, a za ministra građenja je predložen Bekir Isaković. SDP-ovi ministri su Zanin Vejzović koji će voditi resor privrede, a resor trgovine, turizma i okoliša Emil Balavac.

Kada je riječ o resoru pravosuđa to će biti Goran Karanović, kao nestranački, zajednički kandidat SDA i SDP-a.

Vlada HNK na čelu s predsjednikom, Nevenkom Hercegom uveliko je „zagazila“ u petu godinu tzv. tehničkog mandata.

Avaz

Prethodni članakHNK danas dobija novu vladu, NES ispao iz igre
Naredni članakPO PRVI PUT SKUPŠTINA HNK DOBILA SRPSKOG POTPREDSJEDNIKA I KLUB SRBA