Hiljade ljudi u Sarajevu na skupu podrške Palestini

Palestinska zajednica u Bosni i Hercegovini organizovala je skup podrške i solidarnosti sa Palestinom, koji se održavao na platou prekoputa sarajevske Vijećnice.

Kako je to bilo i najavljivano mnogobrojni građani su danas odlučili doći i pružiti podršku stanovnicima Palestine koji se nalaze pod teškim napadima izraelske vojske.

Organizatori su napomenuli da su svi građani pozvani da dođu samo sa zastavama Palestine i Bosne i Hercegovine, kao i da prate program i parole koje će se skandirati.

Okupljenim na platou ispred Vijećnice obratili su se iz Udruženja Palestinska zajednica u BiH.

– Želimo poslati snažnu poruku podrške našim sugrađanima u pojasu Gaze koji se suočavaju sa brutalnim zločinima i genocidom. Želimo podići glas protiv ubijanja djece, žena, staraca, ranjenika u bolnicama, protiv nasilja i za mir u Palestini – kazali su organizatori skupa.

Prisutnim se obratila i gradonačelnica Sarajeva, Benjamina Karić.

– Hvala slobodarsko Sarajevo, hvala svim majkama koje su dana dovele djecu, hvala očevima, porodicama, svakom građaninu Sarajeva i BiH koji je danas digao glas za pravdu i istinu – kazala je na početku Karić, pa nastavila:

– Sarajevo je uvijek bilo na pravoj strani historije. Sarajevo se uvijek borilo za nedužne i za pravdu. Mi najbolje znamo kako je to ne imati vode, hrane i kada djeca ginu. Sarajevo kao grad koji je bio grad pod najdužom opsadom u modernoj historiji. Sarajevo pusti suzu, Gaza jeca. Sarajevo ima pravo danas stajati uz Gazu. Sarajevo je za mir i za sve nedužne žrtve na ovom svijetu.

 

Prethodni članakVučić: Težak razgovor sa “velikom petorkom”; Ne mogu o detaljima, ali njihov je krajnji cilj da priznamo tzv. Kosov
Naredni članakŠpanska policija uhapsila hrvatskog državljanina sa 30 kilograma heroina