Herojska pogibija pilota Milenka Pavlovića – “Djeco, nećete vi da ginete, ja ću”

Pilot Milenko Pavlović, koji je izvukao mlađeg kolegu iz kokpita i poletio ka nadmoćnijim NATO avionima koji su napadali Valjevo, jedan je od heroja te, 1999.

Pukovnik Milenko Pavlović bio je komandant 204. lovačko-avijacijskog puka kada je počelo NATO bombardovanje.

Tada se samo 14 “migova 29” moglo suprostaviti NATO avijaciji sa 600 najsavremenijih letjelica. Sa upola manjim dometom radara i tri puta manjim dometom raketa srpski piloti bili su nemoćni, ali su svi bespogovorno izvršavali zadatke.

Kada je 4. maja 1999. stiglo naređenje o polijetanju na NATO avione, Pavlović je tražio da po svaku cijenu spriječi mlađeg kolegu kako bi sam stao u odbranu neba nad Valjevom.

Tada je prišao avionu i rekao: “Majku vam dječju, nećete vi da ginete, ja ću”. Izvukao je iz kokpita mladog pilota i poletio put rodnog kraja.

Milenkov let je trajao oko dvanaest minuta. Kada su ga iz operativnog centra upitali da li vidi neprijateljski avion, on je odgovorio: “Vidim ih, ali vide i oni mene”.

Zavladao je tajac, a prije nego što je iščezao sa radara njegove posljednje riječi bile su: “Imaju me”.

Država Srbija je Pavlovića odlikovala Ordenom za hrabrost, a SPC je njegovoj porodici dodijelila Orden Svetog vladike Nikolaja za junačko djelo.

Njegovo herojstvo simbolično obilazi svijet i na poštanskoj marki. A u Osečini centralna gradska ulica ponijeće ime pilota-heroja.

Pilot Milenko Pavlović rođen je 5. oktobra 1959. godine u Gornjem Crniljevu. Završio je vojnu gimnaziju “Maršal Tito” u Mostaru, uprkos protivljenju roditelja da izabere poziv pilota.

Vazduhoplovnu akademiju završio je u Zadru. Komandant 204. lovačko-avijacijskog puka postao je 1998. godine. Iza njega su ostali supruga i dva sina.

Prethodni članakDA SE NE ZABORAVI- 23 GODINE OD NATO BOMBARDOVANJA JUGOSLAVIJE
Naredni članakU Austriji maske ponovo obavezne u zatvorenom