HDZ PITA: ZAŠTO IZETBEGOVIĆ NE OBJASNI GRAĐANIMA PROPAST  UNITARISTIČKO-GRAĐANSKOG MODELA?

 

MOSTAR- HDZ BiH danas je javno upitao predsjednika SDA Bakira Izetbegovića zašto ne objasni “građanima” propast  unitarističko -građanskog modela kojeg je pokušao nametnuti na Kongresu Evropske narodne stranke.

”Nakon neuspjeha uslijedio je pokušaj blokade dolaska same Rezolucije na dnevni red”, navodi se u soapštenju HDZ-a BiH.

 

Iz HDZ-a BiH dodaju da je u svojim neuspjesima, Izetbegović na kraju  upregao “građanske” medijske telefone da je ruše i obezvrijede unutar BiH kako bi spasio svoj međunarodni neuspjeh.

”Ipak, razumijemo takve očajničke pokušaje spašavanja onoga što se spasiti može. Slično je radio i nakon debakla s revizijom sudskih procesa protiv Srbije nakon koje je obmanjivao kako vlastiti bošnjački narod, tako i svoje vjerne i odane birače. Takav scenarij doživljava već s rušenjem Dejtonskog mirovnog sporazuma, odnosno ustavnog udara. Nedavno usvojena Rezolucija je upravo isti primjer”, saopštili su iz HDZ-a.

Oni napominju da je porodica Evropske narodne stranke svjesna pogubnosti radikalno – unitarističkih pretenzija u pokušaju stvaranja jednonacionalne države.

”Tri konstitutivna naroda su temeljno konstitucionalno i institucionalno načelo Dejtonskog mirovnog sporazuma. Izborni zakon BiH i njegove izmjene, bilo danas ili sutra, omogućiće legitimnu valorizaciju političke volje triju konstitutivnih zajednica. Valjda Izetbegović već sada polako priprema biračko tijelo koje je sam radikalizovao, za takvo što”, naveli su iz HDZ-a.

Prethodni članakTUGA: MOSTARKA NUDI 100.000 MARAKA ZA INFORMACIJU O POSMRTNIM OSTACIMA SVOGA OCA
Naredni članakMostar danas najtopliji sa 35 stepeni