GRADSKO VIJEĆE MOSTARA: Rebalans kritikovale samo vijećnice Baralija i Ćavar

Na dnevnom redu Gradskog vijeća Mostara danas je i rebalans budžeta za 2021. godinu. Iz Odjela za finansije su obrazložili rebalans navodeći da su Budžetom grada Mostara za 2021.godinu, prihodi i primici planirani u ukupnom iznosu od 91.161.153 KM. Rebalansom su planirani u iznosu od 96.825.715 KM. Povećanje prihoda po Rebalansu je za 5.664.562 KM.

Marko Novak iz Odbor za finansije i poresku politiku kazao je da je ovo tijelo razmatralo rebalans i ustanovilo niz nepravilnosti na koje su upozorili nadležne odjele i koji su ispravljeni. ”Odbor smatra da rebalans može biti ovako prihvaćen, sa rezervom. Mi smo više puta upozoravali da se držimo kalendara i da se ozbiljnije pristupa ovom najvažnijem dokumentu”, kazao je Novak. Savjetovao je da se ozbiljnije krene u pripremu Nacrt za 2022. i upozoravaju gradonačelnika da počne sa izmjenama sistematizacije, jer Odjel za finansije nije u stanju iznjedriti ovakav dokument. ”Ako se bude ovako radili mogli bismo imati malo većih problema”, kazao je Novak.

Anel Kljako ispred Odbora za ekonomski razvoj naveo je da su primjedbe Odbora popravljene, ali nisu ispravljene.

On je u ime Odbora za ekonomski razvoj podržao rebalans i dao amandman kojim se predlaže da grant za sufinansiranje niskotarifnih letova na Aerodromu Mostar umanji za 30.000, i umjesto 150.000 iznosi 120.000 i da se ta sredstva preusmjere za subvencije preduzeću Mo Sport, jer to preduzeće nema dovoljno sredstva i nije preuzeo upravljanje nad sportskim objektima. Gradonačelnik je usvojio ovaj amandman.

Kažimir Miličević ispred Odbora za društvene djelatnosti predložio je da se grant za manifestacije iz oblasti kulture poveća za 10.000 i umjesto 80.000 iznosi 90.000. Takođe je predložio da se u okviru Službe za odgoj održavanje objekata i nabavku opreme uveća za 20. 000 i umjesto 40.000 iznosi 60.000, a da se ta sredstva uzmu iz sredstava Zimskog grada i Nove godine. Gradonačelnik je usvojio ovaj amandman.

Salem Marić ispred Odbora za urbanizam predložio  je da se 120.000 KM izdvoji za izradu projekte dokumentacije za olimpijski bazen, a da se ta sredstva uzmu iz sredstava predviđenog za presude. Gradonačelnik je usvojio ove amandmane.

U ime Naše stranke Irma Baralija je navela da je povećanje za 20.000 KM u sekretarijatu gradonačelnika za komisije neprimjereno i da ta sredstva trebaju biti preusmjerena za krečenje vrtića, a da posao u komisijama urade zaposleni u gradskoj upravi. ” U uredu gradonačelnika 15.000 se predviđa i za ljude koji traže pomoć za liječenje i tešku socijalnu situaciju, ne vidim razlog da ured gradonačelnika pretvaramo u centar za socijalni rad, tako da se taj novac treba prebaciti Centru za socijalni rad. Nismo vidjeli sredstva za kupovinu kamera. Smatramo da je lijepo da imamo Zimski grad i Advent, ali bi tu stavku umanjili za 25.000 i usmjerili u kupovinu kamera. Voljeli bi da nam se pojasni skok za isplate sudskih sporova sa 1,7 na 4 miliona, koji su predmeti i jesmo li iscrpili te sporove”, navela je Baralija. Amandmani Irme Baralije nisu usvojeni.

Vijećnica Naše stranke Boška Ćavar molila je objašnjenje povećanja troškova u Sekretarijatu gradonačelnika, posebno za nabavku materijal i usluga koje su skočile sa 214.000 KM na i 314.000 KM iz razlog povećanja, kao i duplo povećanje za rad komisija.

Gradsko vijeće usvojilo je rebalans Budžeta zajedno sa amandmanima koje je suvojio gradonačelnik.

 

 

Prethodni članakREBALANS BUDŽETA MOSTARA: KAKO ĆE SE PODIJELITI PET MILIONA
Naredni članakSRBA NI NA MAPI – Milivojević: HDZ i SDA ugrožavaju egzistencijalna prava srpskog naroda u Mostaru