GRADONAČELNIK MOSTARA OSVRNUO SE NA GODINU SVOG MANDATA: Mnoge stvari u Mostaru su pokrenute

Gradonačelnik Mostara Mario Kordić danas se osvrnuo na ono što je urađeno u proteklih godinu dana otkako je postao prvi čovjek grada na Neretvi.
”Nakon godina stagniranja Mostar je ipak krenuo prema naprijed, sporim, ali upornim korakom s novim ljudima i novim idejama”, kazao je gradonačelnik Mostara.
On je u objavi na svojoj FB stranici podsjetio da ga je 15. februara 2021. godine Gradsko Vijeće Grada Mostara izabralo  za gradonačelnika.
Iako je izabran prije tačno godinu dana, preuzeo je Kabinet početkom marta mjeseca. Dok zajedno sa saradnicima priprema izvještaj koji će se pred Vijećem naći u martu, prolaze kroz sve teme koje su otvorili, te je stoga gradonačelnik imao želju s građanima podijeliti   nekoliko misli i procesa koje su dotakli u prvoj godini mandata.
”U prvoj godini mandata kao gradonačelnik susrećem se s mnogobrojnim problemima koji su posljedica neodržavanja lokalnih izbora u Mostaru 12 godina.
Kako sam u jednom od svojih prvih obraćanja medijima naglasio kako ću se baviti temama koje su važne za svakodnevni život građana. Kao najveće probleme s kojima se treba suočiti naveo sam deponiju, kolektore, prečistač, parking i vodovod. Ipak uz sve ove velike izazove, možda najveći je bio vratiti povjerenje naših Mostarki i Mostaraca. „Idemo napraviti jedan new deal za Mostar, odnosno pokrenuti sve ono što stoji svih ovih godina“, rekao sam tokom obraćanja Vijeću nakon izbora”, naveo je Kordić.
On ističe da su nakon godinu dana mnoge stvari u Mostaru pokrenute.
”Intenzivno se radi na izgradnji kolektora, te građani već vide rezultate tih radova. Nakon pripremne faze u Mostaru je započela kontrola parkinga.
Jedan od ciljeva je oživljavanje Aerodroma Mostar. Upravo je zbog toga i potpisan sporazum s Vladom HNK, te se novci iz sudske presude koriste za pokretanje novih linija, a rezultati se već vide. Iz Mostara će se tako uskoro letjeti u Njemačku, Poljsku i Mađarsku.
S velikim zadovoljstvom podržavam aktivnosti dviju visokoškolskih ustanova u Mostaru, Sveučilišta i Univerziteta Džemal Bijedić. Za stipendiranje studenata osiguran je novčani iznos od 357.000 KM.
Manifestacija Advent u Mostaru dobila je sve pohvale za organizaciju od velikog broja Mostaraca, ali i mnogobrojnih gostiju koji su posjetili grad na Neretvi.
Inetnzivirali smo dijalog kroz posjete uspješnim privrednicima, te intenzivirali saradnju s Asocijacijom preduzetnika Hercegovine.
Mnogi strani zvaničnici posjetili su Mostar u prethodnom razdoblju. Gosti su bili ambasadori Slovačke, Italije, Mađarske, Albanije, Nizozemske, Japana, SAD-a, Rusije, Švicarske, Austrije, Njemačke, Francuske, Velike Britanije, Egipta, te zamjenik ambasadora Irske.
Od međunarodnih zvaničnika organizovan je prijem za komandanta NATO štaba u BiH, španskog državnog sekretara za Evropsku uniju, šeficu misije OSCE-a, šefa delegacije Evropske unije u BiH, direktoricu USAID-a”, posjetio je gradonačelnik.
On navodi da su brojne kulturne manifestacije obogatile život Mostara, a neke od njih su Festival Open City Mostar, Mostar Film festival, Sveučilišna likovna kolonija i brojne druge.
”Kroz prijeme susreo sam ekipu Mostar SG, prvake BiH u futsalu, mlada plivačica Lana Pudar osvojila je bronzanu medalju na Svjetskom prvenstvu i tako učinila sve Mostarce ponosnima. Doček za Lanu organizovan je u sklopu manifestacije Advent u Mostaru.
Pred svima nama je zasigurno još mnogo novih izazova. Nakon godina stagniranja Mostar je ipak krenuo prema naprijed, sporim, ali upornim korakom s novim ljudima i novim idejama.Radujem se svim vašim prijedlozima i sugestijama, kao i podršci u budućem radu.
Hvala svima za svu podršku koju neprestano iskazujete”, poručio je gradonačelnik Kordić.
Prethodni članakPU TREBINJE: MANjE KRIVIČNIH DJELA U JANUARU
Naredni članakDjevojčica nestala prije dvije godine pronađena živa