GRADONAČELNIK KORDIĆ: MOSTAR IMA NAJJEFTINIJI PARKING U REGIJI

Gradonačelnik Mostara Mario Kordić izjavio je danas da Mostar ima najniže cijene parkinga  u cijeloj regiji.

Gradonačelnik je to ustvrdio nakon analize i upoređivanja sa većim gradovima u regiji koji imaju uređen sistem parkiranja.

”Sutra ćemo detaljno pojasniti cijene, napravili smo analizu koja će sutra biti javno objavljena i pokazuje da je Mostar najjeftiniji grad. Ljudi porede samo po jedan segment što nije uredu, jer nijedan grad nema isti sistem pakinga. Kada se napravi ozbiljna analiza ipak se dođe do toga da je Gradsko vijeće Mostara donijelo odluku koja je u regiji najjeftinija, najkonkretnija”, kazao je Kordić.
On je naveo da u implementaciji procesa uvođenja naplate parkinga ima malih tehničkih problema, propusta, ali da on preuzima odgovornost.
”Dogovor je bio da nakon određenog vremena, nikako deset dana, vidim sve anomalije i popeglamo odluku da bude jasna i laka za koristiti. I ovim putem molim građane da imaju strpljenja”, kazao je Kordić.
On je naglasio da odluka o parkingu nije loša. ”Pazilo se da se što manje dira u džep građanima. Meni je važno da imamo red u fradu, a da građani što manje plate”, kazao je Kordić ocjenjujući da je inicijativa SDP-a o izmjenama cijena parkinga populistička i da nema smisla mijenjati nešto nakon deset dana.
Ipak gradonačelnik nije isključio mogućnost regulisanja cijene nakon nekoliko mjeseci ukoliko za tim bude potrebe.
Ivan Barbarić, v.d. direktora Mostar Parkinga, rekao je kako vlada veliko zanimanje za kupovinu karata. ”Nastojimo odgovoriti na emailove što prije, puno je pitanja i razumljivo mi je da građani traže odgovore za sebe, jer svačija situacija je zasebna”, rekao je Barbarić novinarima. Rekao je kako dosadašnji način parkiranja u Mostaru nije bio dobar. ”Sada nastojimo kroz Odluku napravimo red, jasno mi je da to ispočetka mora krenuti malo teže dok građani prihvate, dok se sve informacije slegnu, i po tom pitanju cijena, sutra ćemo na našem webu objaviti analizu cijena i objasniti usporedbu cijena s ostalim gradovima u BiH i regiji i nastojati secirati cijene da ljudima bude jasnije da se ne uzimaju selektivne cijene pa se uspoređuju, jer niti jedan parking sistem nije jednak”, rekao je. Barbarić kaže kako je prodat jako veliki broj godišnjih i mjesečnih karata i da se radi o nekoliko hiljada.
Gradsko vijeće na današnjoj sjednici zadužilo je nadležni odjel Gradske uprave i JP Mostar parking da u što kraćem roku uočene i iznesene anomalije vezane za parking na današnjoj sjednici i odluke koje nisu u saglasnoti sa odlukom Gradskog vijeća od 23. decembra 2021, a provode se na terenu, izmjene i dostavi Gradskom vijeću na usvajanje.
Mostar ima sistem naplate kroz dvije zone. Uvidom u cjenik usluga Mostar parkinga vidljivo je kako je za stanare prve zone iznos mjesečne povlaštene karte 25 maraka, dok pravne osobe, kao i zanatlije koje rade u toj zoni mogu kupiti mjesečnu povlaštenu kartu koja košta 100 maraka. Svi ostali, koji ne žive i nemaju registrovanu djelatnosti u prvoj zoni, mogu kupiti komercijalnu mjesečnu kartu za prvu zonu koja iznosi 150 maraka ili pak koristiti parkirni sat i plaćati ili dnevnu kartu koja košta 20 maraka ili plaćati po satu (1,50 maraka).
U drugoj zoni koja pokriva veći dio grada Mostara (ali ne i cijeli grad, odnosno ne sva njegova naselja), stanje je sljedeće – oni koji žive u navedenoj zoni mjesečnu povlaštenu kartu plaćaju 15 maraka, dok građani Mostara izvan ove zone mogu kupiti mjesečnu povlaštenu kartu koja košta 40 maraka. Povlaštena mjesečna karta za fizičke osobe – zaposlenike u ovoj zoni košta 30 maraka. Pravne osobe, fizičke osobe, zanatlije i osobe koje obavljaju drugu samostalnu djelatnost u ovoj zoni trebaju izdvojiti 75 maraka za mjesečnu kartu. Komercijalna mjesečna karta za ovu zonu košta 100 maraka. Dnevna karta u ovoj zoni iznosi 15 maraka. Cijena karte određuje se po prebivalištu.

Prethodni članakMOSTAR RJEŠAVA PROBLEM RUŠEVINA I UBORKA
Naredni članakPreminula novinarka i pjesnikinja Vesna Hlavaček