Gradnja srpsko-mađarskog naftovoda počinje naredne godine

Gradnja naftovoda Srbija-Mađarska, što je investicija procijenjena na 150 miliona evra, trebalo bi da počne naredne godine, a završena do 2027. godine, rekla je u Budimpešti ministar rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović Handanović.

Ona je navela da je Srbija započela pripreme za izgradnju naftovoda, koji je kapitalni energetski projekat za diversifikaciju snabdijevanja naftom.

Handanovićeva je nakon razgovora sa ministrom spoljnih poslova i spoljne trgovine Mađarske Peterom Sijartom rekla da dvije zemlje namjeravaju da se bolje povežu u snabdijevanju naftom, kao i u prenosu električne energije.

Sijarto je najavio pridruživanje regionalnoj berzi električne energije i potvrdio da bezbjednost snabdijevanja ostaje prioritet za Mađarsku, navedeno je u saopštenju.

– Ni na koji način nećemo ugroziti bezbjednost snabdijevanja energentima naše zemlje u skladu sa političkim i ideološkim željama, čije god da su – rekao je on.

Naftovod Srbija-Mađarska je jedan od prioritetnih projekata za Srbiju i Mađarsku u energetskom sektoru, dužina naftovoda biće 128 kilometara, a kapacitet će iznositi oko pet miliona tona nafte godišnje, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije.

Prethodni članakHDZ BiH pozdravlja preporuku za otvaranje pregovora
Naredni članakEP odobrio zakon o kriminalizaciji zaobilaženja sankcija EU Rusiji