EP odobrio zakon o kriminalizaciji zaobilaženja sankcija EU Rusiji

Evropski parlament je na plenarnoj sjednici u Strazburu odobrio zakon koji kriminalizuje zaobilaženje sankcija Evropske unije, koji će, kako se očekuje, omogućiti konfiskovanje zamrznute ruske imovine na osnovu sudskih odluka, proizlazi iz saopštenja EP o rezultatima glasanja.

Navodi se da je su za usvajanje zakona glasala 543 poslanika, dok je 45 bilo protiv i 27 uzdržanih.

Sada je potrebno da Savjet Evropske unije zvanično odobri zakon, nakon čega će biti objavljen u zvaničnom glasilu i stupiće na snagu 20 dana od dana objavljivanja.

Članice EU će zatim imati još godinu dana za implementaciju novog zakona u praksi. Novim zakonom će biti precizirane, konkretno, sve sankcije koje je usvojila EU, kao i definicije za njihovo kršenje ili zaobilaženje, koje će spadati u kategoriju krivičnih djela, i biće utvrđene kazne u rasponu od novčane do kazne zatvora do pet godina.

– Prekršaji uključuju prikrivanje ili prenos sredstava koja moraju biti zamrznuta, prikrivanje pravog vlasnika imovine i nepružanje neophodnih informacija. Zakon predviđa da se humanitarna pomoć ili podrška osnovnim ljudskim potrebama ne mogu smatrati kršenjem sankcija – navodi se u dokumentu.

Ranije je evropski komesar za pravosuđe Didje Rejnders izjavio da postoji potencijalna mogućnost konfiskovanja djela zamrznute privatne ruske imovine u vrijednosti od 28 milijardi evra na teritoriji članica EU, ako sud bude dokazao da je vlasnik tih sredstava izvršio krivično djelo – zaobilaženje sankcija.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije nazvalo je ranije zamrzavanje ruske imovine u Evropi krađom, ističući da EU nije samo usmjerena na sredstva privatnih lica, već i na državne aktive Rusije.

Prethodni članakGradnja srpsko-mađarskog naftovoda počinje naredne godine
Naredni članakKlub vijećnika Bošnjaka mostarskoga vijeća podržava izgradnju centra ‘Mevlana’