Grad Mostar provodi četiri velika evropska projekta

Grad Mostar u ovoj godini pokrenuo je provođenje nekoliko važnih i velikih projekata finansiranih sredstvima Evropske unije.

Ovakve aktivnosti vjerodostojan su primjer kvalitetnog iskorištavanja bespovratnih sredstava i pomoći iz EU fondova u svrhu razvoja grada, podizanja standarda i kvaliteta života svih građana te imaju za cilj približiti Mostar dobrim praksama ostalih evropskih gradova, saopšteno je iz Grada Mostara.

Navodi se da je Grad Mostar vodeći partner u projektu “COOPeR: Unaprjeđenje konkurentnosti proizvodnje maslina u programskom području  putem prekogranične saradnje”, finansiran od strane IPA CBC Hrvatska-Bosna i Hercegovina – Crna Gora.

Naime, zajedno s Hrvatskom privrednom komorom, Institutom za jadranske kulture i melioraciju krša, privrednom komorom FBiH i Maslinarskim društvom “Boka” radi se na uspostavljanju mreže maslinara, zadruga i institucija koje se bave maslinarstvom na području BiH, Crne Gore i Hrvatske.

Glavni rezultat ovoga projekta je uspostavljanje “Razvojnog centra za maslinarstvo” u Mostaru, a što podrazumijeva izgradnju objekta i opremanje istog te nabavku laboratorijske opreme.

Takođe, nastavljena je implementacija projekta “RELOAD 2: Regionalni program lokalne demokratije na zapadnom Balkanu 2”, a koji je nastavak projekta jačanja lokalne demokratije iz razdoblja od 2009. do 2016. godine, finansiran od Evropske unije, a koji provodi Razvojni program Ujedinjenih naroda.

Iz Grada su podsjetili i na projekt “MEG: Projekt opštinskog okolišnog upravljanja”, koji finansira Vlade Švicarske, u provođenju Razvojnog programa Ujedinjenih naroda u Bosni i Hercegovini, a koji ima za cilj doprinijeti daljoj demokratizaciji lokalne uprave u BiH, kao i uvođenju efektivnijih i učinkovitijih javnih usluga za građane i građanke.

Ovo se planira postići kroz dijalog o politici dobre lokalne uprave, zajedno s regulatornim poboljšanjima na području usluga vodoopskrba i upravljanja otpadnim vodama, kojim će se na kraju omogućiti efektivnije, pravičnije i održivo pružanje osnovnih lokalnih usluga.

Grad Mostar uključen je i u provođenje projekta “PIPLS: Projekt unapređenja efikasnosti lokalnih usluga u Bosni i Hercegovini”, s ciljem unapređenja pristupa ključnim javnim uslugama kroz bolje upravljanje i povećanje ulaganja u lokalnu infrastrukturu.

Projekt je trogodišnja inicijativa koju primarno finansira Vlada Kraljevine Švedske, a koju provodi Razvojni program Ujedinjenih naroda u saradnji s Ministarstvom finansija Federacije Bosne i Hercegovine, Ministarstvom finansija Republike Srpske, Kancelarijom za razvoj i eropske integracije Posavskog kantona, Kancelarijom koordinatora za reformu javne uprave Bosne i Hercegovine i dva saveza opština i gradova.

U ovaj projekt Grad je uključen kao partner u sklopu komponente 1: “Pomoć JLS u uspostavljanju sistema za strateško upravljanje javnom imovinom”, što uključuje niz intervencija kao što su transparentno knjiženje, unapređenje vještina zaposlenih, definisanje politika i pravilnika za upravljanje imovinom na lokalnom nivou, komunikaciju s donositeljima odluka na višim nivoima vlasti i slično.

Osim navedenih velikih projekta, Grad Mostar aplicirao je na još nekoliko poziva. Izražena je nada u pozitivan ishod i implementaciju brojnih aktivnosti na području grada, na dobrobit cijele zajednice, stoji u saopštenju.

Prethodni članakGradonačelnik Mostara družio se s novinarina i predstavio program ”Adventa”
Naredni članakGorio bmw, uhapšen osumnjičeni