FOTO) Crkva u obliku PUŽA izazvala haos na mrežama: Mladu arhitekticu Jovanu optužuju za JERES, ali vladika Grigorije je pohvalio njen rad

Crkva puž, arhitektonsko rješenje Jovane Jovičić koje inkorporira savremene tehničke mogućnosti i materijale u sakralnu gradnju tradicionalne crkve, naišla je na niz osuda na društvenim mrežama.

Pojedini komentatori smatrali su da arhitektica ne poštuje “svetost i uzvišenost takvog objekta” i njen prototip koji je radila u okviru master rada iz sakralne arhitekture, a pojedini su nazvali “jeresom”.

Kao požar raširila se fotografija prototipa crkve u obliku puža, od jednog korisnika koji je pored dvije fotografije napisao slikovit komentar.

– Neka gospođica uradila projekat, paisad – “modernizacije srpske crkvene arhitekture” i nudi model “Crkva Puž”. Djeco, ima li vama nešto sveto? I imate li ikakvo znanje o prošlosti ili samo morate da se pravite pametni – napisao je korisnik društvene mreže X, koji se predstavlja kao “narodni neprijatelj”.

 

Gotovo potpuno odsustvo originalnosti i posebnosti u novijoj arhitekturi hramova Srpske pravoslavne crkve, oličeno, prije svega, u prevelikom oslanjanju na srednjovekovno sakralno graditeljstvo na ovim prostorima, bilo je jedan od “glavnih krivaca” za nastanak master rada pod nazivom “Modernizacija srpske crkvene arhitekture” čija je autorka arhitektica Jovana Jovičić, piše sajt Čudo.rs, prenosi Blic.

Crkva Puž sastavljena je iz jednog geometijskog tijela. Sve njene liturgijske i neliturgijske prostorije su smještene pod jednim zanimljivim krovom – talasom, koji je jasno saglediv kako spolja, tako i unutra. Naos i priprata su četvrtaste osnove, a oltarske prostorije su smještene u apsidi.

Autorka ovog hrama smatra da današnje crkve nemaju originalna rešenja ni u svojoj konstrukciji ni u materijalizaciji. Među najveće probleme u arhitekturi današnjih srpskih crkava Jovana Jovičić na prvom mestu stavlja nepostojanje inovativnih rešenja u formi, dakle u obliku crkve.

– Forma današnjih crkava ili je iskopirana forma određene srednjovekovne crkve, pa je tako Gračanica često kopirana crkva, ili je kombinacija arhitektonskih elemenata starih crkava. Dok na srednjovekovnim crkvama možemo da vidimo čistu umjetnost u slaganju blokova, današnje crkve nemaju originalna rešenja ni u svojoj konstrukciji i materijalizaciji – ističe Jovana Jovičić.

Ona je imala priliku da u Dizeldorfu svoj rad predstavi episkopu Grigoriju i vikarnom episkopu Jovanu Stanojeviću.

Od svih prototipa crkava vladiki Grigoriju se najviše svidela finalna “Puž crkva”, a vladika Jovan je pitao da li bi crkva mogla da bude još modernija. Nakon toga smo imali sjajnu zajedničku saradnju na sanaciji crkve u Dizeldorfu. Moram da naglasim da je pozitivno mišljenje vladika Jovana i Grigorija o mom radu mišljenje dvojice pojedinaca, a ne zvanični stav SPC – poručila je Jovana Jovičić.

Prethodni članakPreminuo golman fudbalske reprezentacije Crne Gore Matija Šarkić
Naredni članak“NISAM STIGLA DA SE ISPLAČEM” Šejla Zonić nakon pobjede u “Zvezdama Granda” progovorila o napadima