FEDERACIJA – Pušenje u zatvorenom zabranjeno, ali možda i nije

Dom naroda Parlamenta Federacije BiH usvojio je Prijedlog zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje sa amandmanima.

Da bi zakon stupio na snagu potrebno je da navedene amandmane usvoji i Predstavnički dom.

Zakon predviđa da se zabrani upotreba svih duhanskih proizvoda za pušenje u svim zatvorenim javnim prostorima, na javnim skupovima, radnim mjestima i u javnom prijevozu.

Također, propisano je da se zabrani upotreba duhanskih proizvoda za pušenje u privatnim sredstvima prijevoza u kojim se nalaze maloljetne osobe.

Usvojeni su i amandmani Anera Žuljevića prema kojima je pušenje dozvoljeno u posebnim, za pušače predviđenim prostorima za smještaj gostiju u skladu sa propisima o ugostiteljskoj djelatnosti, o čemu u takvim prostorima mora biti istaknuta oznaka o dozvoli pusenja. U objektu u kojemu se isključivo poslužuje piće, vlasnik odnosno korisnik objekta može prostor za posluživanje odrediti pušačkim prostorom, o čemu u tom prostoru mora biti istaknuta oznaka o dozvoli pušenja.

Pušenje će biti dozvoljeno i u prostorijama za zaštitu mentalnog zdravlja i  u posebno predviđenim prostorijama na aerodromima.

U prostorijama gdje se poslužuje hrana biće zabranjeno pušenje.

Prema ovom zakonu pravno lice koje ne bude poštivalo ovaj zakon o zabrani upotrebe duhana kaznit će se novčanom kaznom do 5.000 KM, a fizičko lice koje konzumira duhan i duhanske proizvode na javnom zatvorenom mjestu kaznit će se novčano sa 100 KM.

 

Prethodni članakPRILIKA ZA POSAO- Oružane snage primaju 500 novih vojnika
Naredni članakU STAROJ CRKVI U MOSTARU: Vladika Dimitrije služio pomen žrtvama NATO bombardovanja