DŽUDO SPEKTAKL U MOSTARU – Preko hiljadu takmičara na Borsa Openu

Jedanaesto izdanje Borsa Opena, džudo takmičenja na kojem ove godine učestvuje više od hiljadu takmičara iz 26 država svijeta otvoreno je u danas u Mostaru.

Turnir je svečano otvorio gradonačelnik Mostara Mario Kordić.

“Ovo je prevelika stvar za Mostar, nešto fantastično za naš grad. Došlo nam je preko 1.000 takmičara iz 26 zemalja svijeta, tri kontinenta i te brojke govore koliko je ovo jedan sportski mega spektakl. Ovo je razglednica koju upravo i želimo poslati iz Mostara. Meni kao gradonačelniku ne preostaje ništa drugo nego obećati dalju podršku ovakvim događajima jer je ovo jedini ispravni put”, izjavio je Kordić.

Takmičenje se održava u sportskoj dvorani Bijeli Brijeg, a gradonačelnik se osvrnuo i na izgradnju nove sportske dvorane u Mostaru, koja bi trebala biti završena do kraja 2025. godine.

“Prilika je i da se razgovara o dvorani, bez obzira što je ekipa iz Borse lijepo sredila ovu dvoranu, ovo ipak nisu uslovi primjereni za organizaciju jednog ovako velikog turnira. Očekujem, ukoliko ne bude nekih posebnih izazova, da do kraja 2025. godine možemo završiti veliku dvoranu. Cijelo vrijeme imamo aktivnosti na gradilištu, volio bih da je to malo brža dinamika, ali je jednostavno tako kako jest. Bitno mi je da se radi, ideja je da do kraja ove godine ”izvučemo” tribine, a iza toga nam ostaje taj dio konstruktivni dio, unutrašnji radovi i ostalo. Realno je da do kraja 2025 imamo dvoranu”, poručio je Kordić.

Svoje zadovoljstvo Borsa Openom izrazio je i Ognjen Pavlović, predsjednik Judo saveza BiH.

“Kad ste na čelu organizacije koja njedri neke od ovakvih rezultata, morate biti zadovoljni, a turnir Borsa Open je jedan od takvih. Što se tiče domaćina, sve riječi hvale jer za organizirati jedan klupski turnir na ovakvoj razini, morate imati znanja, a potrebno je imati ozbiljne menadžerske sposobnosti”, smatra prvi čovjek Judo saveza BiH.

On vjeruje kako baš judo može biti sport koji će BiH donijeti prvu medalju sa Olimpijskih igara.

“Ovaj i ovakvi turniri su dobra uvertira za sve klince da se sutra nađu na ne nekim ozbiljnijim takmičenjima, da sutra neko od njih predstavlja BiH na Olimpijskim igrama i donese medalju. Također, ovaj turnir može pomoći i tome da se sutra veliki broj klinaca, koji su došli ovo gledati, odluči na judo. Nadam se da će državne institucije prepoznati judo sport, kao i neke druge sportove koji su olimpijski, sistemski ih podržati kako bi sutra imali veći broj takmičara koji će nas predstavljati. Judo je zasigurno jedan od sportova koji BiH može donijeti olimpijsku medalju, koju naša država nema već 30 godina”, rekao je Pavlović.

Predsjednik Judo kluba Borsa Mostar Franjo Zadro ističe kako je veoma zahtjevno organizirati jedan ovakav turnir.

“Prezahtjevna je organizacija ovakvog turnira, posebno iz razloga što ova dvorana nije baš uslovna, stara je i to iziskuje puno energije i puno finansijskih sredstava, a zahvalio bih Gradu Mostaru koji je stao iza nas. Ovaj turnir održavamo nakon četiri godine pauze uzrokovane koronavirusom, nakon toga bilo nam se teško opet pokrenuti ovo radi složene organizacije, međutim, ove godine smo kao klub odlučili biti domaćini ovog velikog događaja, posebno radi našeg grada i naše djece”, kazao je Zadro.

Iz mostarskog kluba su zadovoljni brojem takmičara na ovogodišnjem izdanju.

“Veoma smo zadovoljni brojem takmičara. Danas će nastupati oko 450 djece uzrasta U-11 i U-13, sutra će biti nešto više u uzrastima U-15 i U1-18”, potvrdio je predsjednik Judo kluba Borsa.

Viši sportski menadžer Sportskog saveza Grada Mostara (SSGM) Dženan Šuta smatra kako će Borsa Open još više rasti kao turnir u budućnosti, a posebno je pohvalio ekipu iz Borse koja godinu dana radi na pripremi turnira.

“Zadovoljni smo što imamo Judo klub Borsa, kojega krase velika ljubav prema ovome sportu, posvećenost i profesionalizam. Oni su primjer i motivacija brojnim klubovima u Mostaru, BiH i šire. SSGM podržava sve kolektive u okviru svojih mogućnosti, a ja vjerujem da će Borsa Open u idućem razdoblju još više rasti. Turnir traje dva dana, poslije toga dva dana je kamp, a njihove pripreme traju 12 mjeseci”, poručio je Šuta.

Na ovogodišnjem turniru učestvuje 120 klubova, a jedan od njih je i Judo klub Vinkovci čija je trenerica Ivana Kalinić oduševljena turnirom.

“Uvijek smo impresionirani s Borsom, svaki put naprave dobar turnir. Puno je dobrih takmičara, puno zemalja, a i mi ove godine dovodimo naše najbolje takmičare. Oduševljeni smo organizacijom, sucima i ostalim, svaka čast”, zaključila je Kalinić.

Nakon takmičenja koje se održava u subotu i nedjelju, u ponedjeljak i utorak će biti održan trening kamp na kojemu će učestvovati 60 klubova iz deset zemalja.

Prethodni članakPeskov: Rusija nije započinjala rat – Rusija ga završava
Naredni članakUžas u Širokom Brijegu: Maloljetnik zaklao šest pasa