Dudić otišao, Marić protiv politike u fudbalu

Na redovnoj godišnjoj skupštini Fudbalskog kluba Velež potvrđeno je da Feđa Dudić više nije trener “Rođenih”.

“Čitav stručni štab nam je otišao u Sarajevo. Učinili smo sve što smo mogli, ponudili smo im sve što su tražili, i više od toga, ali to nije pomoglo da ih zadržimo”, kazao je predsjednik Upravnog odbora FK Velež Senad Husnić.

Na Skupštini FK Velež su predstavljeni rezultati postignuti u protekloj sezoni s naglaskom na prvu ekipu koja je osvojila Kup BiH, što je Veležu prvi poslijeratni trofej, a mlađi uzrasti kluba ostvarili su bolje rezultate u odnosu na prethodne sezone.

U zadnjih godinu dana radilo se i na infrastrukturi stadiona Rođeni. Najveće aktivnosti bile su na izgradnja dijela tribine između sjeverne i istočne strane, a najavljeno je intenziviranje radova na stadionu u budućem razdoblju. Što se tiče finansija, istaknuto je da je poslovanje bilo ‘relativno stabilno’. Svi prihodi i rashodi su realizovani u odnosu na planirano. Ukupni prihodi povećani su za 69 odsto u odnosu na 2020. godinu, najvećim dijelom su to prihodi od UEFA-e za udio u evropskim takmičenjima u iznosu od 1,6 miliona KM. Povećane su i donacije klubu, dok su prihodi od članarina iznosili 54.755 KM. Iz Kluba su naveli kako najveći dio rashoda otpada na plate, koje su porasle za 32 odsto, a iznose 814.848 KM.

Ukupni prihodi su veći od rashoda za 1.509.395 KM, a većina tog novca je investirano u stadion. U izvještaju je istaknuto kako se budžet kluba mora povećati ako Velež u budućnosti želi ostati klub koji će se boriti za mjesto u Evropi. Izvještaj o radu kluba i finansijsko izvještaji su usvojeni jednoglasno.

“Imali smo puno posla ovih dana. Šest godina ovaj Upravni odbor vodi Velež, došli smo na lošu situaciju i molim vas da nam se to nikad više ne dogodi, da se ne ponovi 2016. godina. Osvrnuo bih se na razdoblje od famozne utakmice s Borcem, smjenjivanja predsjednika Uprave i kažnjavanja Veleža, nakon čega sam preuzeo ovu dužnost kao prijelazno rješenje, imali smo dosta problema, ali na kraju smo uzeli Kup”, izjavio je predsjednik Upravnog odbora FK Velež Senad Husnić.

Husnić je nakon govora ponudio svoj mandat na raspolaganje, a Skupština ga je jednoglasno podržala te on i čitav Upravni odbor nastavljaju obavljati svoje funkcije. Na Skupštini se obratio i predsjednik Gradskog vijeća Mostar Salem Marić, član Skupštine FK Velež.

“Moramo povesti računa o budućnosti ovoga kluba, 100 godina kluba je duga istorija, a mi od idućih 100 godina moramo učiniti da to bude evropski Velež”, rekao je Marić. Istaknuo je kako on lično nije zadovoljan obilježavanjem stogodišnjice osnivanja kluba, kao i nedostatkom programa rada za iduću godinu.

“Sto godina Veleža to zaslužuje, mi našu veličinu moramo pokazati u potpunom kapacitetu”, poručio je Marić. Osvrnuo se i na priče o “ulasku politike u klub”, kazavši “kako je Velež svačiji i ne smije biti u vlasništvu niti jedne političke stranke”, ali da “svaka stranka koja je na vlasti mora pomagati Veležu”.

“Kanton i grad osigurat će sredstva i za Velež i za Zrinjski. To je naša dužnost. Svake godine ta sredstva rastu, nadam se da će tako biti i dalje”, naglasio je Marić.

Prethodni članakKošarac: U Foči planirana izgradnja šest hidrocentrala
Naredni članakOTVOREN PROČISTAČ VODE NA JEZERU ALAGOVAC; VIŠKOVIĆ: NEVESINjE ĆE BITI POŽELjNA DESTINACIJA ZA ŽIVOT