Drecun: Amerikanci za potreba Haškog tribunala izmislili “lokalni genocid”

Politički i vojni analitičar Milovan Drecun izjavio je da se u Srebrenici jula 1995. godine nije desio genocid, što potvrđuju činjenice i vodeći stručnjaci za ovu temu, te istakao da najavljena sporna rezolucija ne vodi ka pomirenju u BiH, već samo potvrđuje nepoštovanje srpskih žrtava.

– Genocid po definiciji podrazumeva nameru da se uništi ceo jedan narod ili etnička grupa, a toga nije bilo. Nije bilo sličnih događaja po BiH, pa su Amerikanci za potrebe Haškog tribunala uveli pojam `lokalnog genocida` – rekao je Drecun za RTS.

On je naglasio da čak ni to nije tačno, jer je više od 20.000 žena, djece i staraca željelo da pređe iz Srebrenice na teritoriju pod kontrolom bošnjačkih snaga, te da postoje spiskovi tih ljudi kojima je omogućen prelazak na tu teritoriju.

– O kakvom genocidu se onda tu radi? Ali pitanje je da li je većina zemalja spremna da glasa protiv te rezolucije ili da budu uzdržani. Ta rezolucija, ako bude izglasana, nikako neće voditi pomirenju, a nepoštovanje i neravnopravni tretman prema svim žrtvama ostavlja dubok trag i uznemirenost kod naroda čije se žrtve ne poštuju – rekao je Drecun.

On je ukazao da je ova kampanja iz Sarajeva sinhronizovana sa onom koju vodi režim Aljbina Kurtija s ciljem da se Srbija i srpski narod prikažu kao zločinci, sa krajnjom idejom Prištine da to i naplati.

Govoreći o potezu prištinske delegacije i Vjose Osmani i dovođenju navodno silovanih žena na sjednicu Savjeta bezbjednosti UN, Drecun ističe da je to namještanje zamke za Srbiju, te da odgovornost za ovaj incident snosi ona, ali i zemalja koje su joj to omogućile.

– Priština želi da prikaže Srbiju kao zločinačku državu sa krajnjom idejom da to naplati. Otuda i potez Osmanijeve – rekao je on.

Drecun je naveo brojne primjere silovanja koja su počinili pripadnici terorističke OVK-a o kojima se ne govori.

– Pripadnici terorističke OVK je silovala prvenstveno Srpkinje ali i Romkinje, Bošnjakinje i Albanke. Najveći problem je što su mnoge od njih potom i ubijene. Osmanijeva uopšte o tome ne govori – rekao je on.

Prethodni članakKošarac: “Rezolucija o Srebrenici” vratiće se kao bumerang njenim kreatorima
Naredni članakGranična policija hapsi krijumčare u tri kantona, ostvarili novčanu korist od šest miliona KM