Dramatično na Bradini: Građani ne žele migrante, blokirali kasarnu

Najava ministra bezbjednosti BiH Selme Cikotića da će migranti iz Lipe biti smješteni u objekat Oružanih snaga BiH na Bradini izazvala je revolt mještana.

Oni su zbog toga blokirali krug kasarne.

Okupilo se oko 200 mještana, a taj broj se povećava.

Nezadovoljni mještani koji su se okupili na Bradini kažu da neće dozvoliti smještaj migranata s “Lipe” u njihovm komšiluku.

Kažu da će svojim životima braniti dolazak migranata.

– Nek ih vode Bakiru, Čoviću, Dodiku i ostalima. Mi nemamo gdje. Svi se u tome slažemo, Bradina i 30 okolnih sela. Samo nam grad Konjic slabu podršku daje – rekao je jedan od okupljenih.

Podsjećamo, ministar u Savjetu ministara BiH Vjekoslav Bevanda rekao je danas da nema nikakve odluke Vijeća ministara BiH o premještanju migranata iz Bihaća u Bradinu niti takav dokument postoji, pa makar to neko zvao i preliminarnom odlukom, što Zakon o Savjetu  ministara i poslovnik o radu ne poznaju.

”Ministar Cikotić može da predlaže razna rješenja za migrantsku krizu i poziva se na odluke raznih nivoa  vlasti, ali mora znati da se odluke u Savjetu  ministara donose u skladu sa zakonskom procedurom. Ako će se poštovati procedure, i ovo pitanje prvo je trebalo biti predmetom rasprave na kolegiju Savjeta ministara, potom smo trebali dobiti materijale za ovu vanrednu sjednicu, a ne da slušamo usmene opservacije ministra o stihijskom premještanju migranata s jednog na drugi kraj Bosne i Hercegovine”, navodi se u izjavi ministra Bevande.

 

 

TAGOVI: