Dragan Čović na korak od američkih sankcija? Blinken se žalio na lidera HDZ-a

Američki državni sekretar Antony Blinken zatražio je u pismu od šefova diplomatije Hrvatske i Bosne i Hercegovine Gordana Grlića Radmana i Elmedina Konakovića da izvrše pritisak na čelnika HDZ-a BiH Dragana Čovića ‘kako bi ‘prestao s opstrukcijama’ gasnog povezivanje Hrvatske i BiH.

Izravnim krivcem za odugovlačenje početka izgradnje plinovoda američki državni sekretar nazvao je čelnika HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora BiH Dragana Čovića. Ustvrdio je da kašnjenje s nastavkom izgradnje gasovoda prijeti njegovoj realizaciji.

„S obzirom da je ovaj projekt u jasnom interesu vaše zemlje i regije, ohrabrujem vas i druge u vašoj vladi da izvršite pritisak na čelnika HDZ-a Bosne i Hercegovine Dragana Čovića da prekine svoju opstrukciju po ovom pitanju“, stoji u Blinkenovu pismu. Po njegovim navodima zahtjevi čelnika HDZ-a BiH da se osnuje posebna kompanija sa sjedištem u Mostaru koja bi realizirala izgradnju plinovoda s Hrvatskom predstavljaju dupliciranje, ekonomski je neodrživo i ugrožava cijeli projekt.

„Ovako evidentna korupcija i samopogodovanje mogli bi ugroziti put Bosne i Hercegovine u EU“, dodao je Blinken.

Blinken je pozvao gornji dom Parlamenta Federacije BiH da usvoji zakon o Južnoj gasnoj interkonekciji te da posao gasnog operatera isključivo obavlja kompanija BH-Gas sa sjedištem u Sarajevu.

„Sjedinjene Države ne podupiru bilo kakve napore koji potkopavaju potencijal Južne gasne interkonekcije za pružanje energetske sigurnosti“, stoji u pismu.

U preslici koju su objavili mediji u BiH navodi se da je identično pismo sa zahtjevom upućeno i hrvatskom ministru spoljnih poslova Gordanu Grliću Radmanu.

Ovaj oštar istup američkog državnog sekretara uslijedio je nakon što je prošle godine ambasador SAD-a takođe prozvao Čovića za opstrukciju izgradnje gasovoda između BiH i Hrvatske.

U svojem nedavnome intervju za izdanje Večernjeg lista za BiH Čović je rekao kako ova stranka želi da sjedište kompanije bude u Mostaru koja bi bila u vlasništvu Federacije BiH te da je njihov prijedlog posve usklađen s evropskim direktivama i Evropskom energetskom zajednicom.

Projekt Južne gasne interkonekcije trebao bi povezati gasovode Hrvatske i BiH, čime bi  zemlja prestala biti zavisna samo od ruskom gasu koji pristiže turskim tokom. S Hrvatskom bi se trebao spojiti na području Imotskog, a unutar BiH bi imao dva odvojka – jedan koji vodi prema sredini zemlje, a drugi prema Mostaru.

Novinar Ivica Puljić napisao je na zvaničnom nalogu na X-u da je Blinkenovo pismo jasan znak kako je lider HDZ-a BiH pred američkim sankcijama.

Puljić je dodao da se Čović trebao naći na “crnoj listi” SAD-a prije Nove godine, ali “htjelo se probati još jednom”. N1

Prethodni članakPakistan uzvratio Iranu: Raketni udari na više lokacija
Naredni članakU Sarajevu napadnut zamjenik ministra odbrane uz povike: “Živio beg Helez, smrt Srbinu Goganoviću”