DONOSIMO KO JE UHAPŠEN U NEVESINJU, GACKU, TREBINJU

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) jutros su na području Nevesinja, Gacka, Banje Luke, Trebinja i Sarajeva uhapsili osam bivših pripadnika Vojske Republike Srpske koje Tužilaštvo BiH sumnjiči za ratne zločine 1992. godine.

Kako saznaje Top Portal uhapšeni su: D. Aćimović, M. Trifković, D. Ivanišević, S. Kandić, M, Kandić, G.Došlo, Z. Kandić. Identitet osme osobe nismo saznali.

Osumnjičeni se terete da su tokom 1992. godine na području Nevesinja i Mostara počinili zločine protiv čovječnosti i zločine protiv ratnih zarobljenika.

”Navedeni osumnjičeni nekadašnji su komandanti i pripadnici Vojske Republike Srpske, a osumnjičeni su za zločine nad stanovništvom bošnjačke nacionalnosti sa područja Nevesinja. Zločini se odnose na ubistvo oko 100 osoba bošnjačke nacionalnosti, na lokaciju u mjestu Zijemlje, među kojima više desetina žena, osoba starije životne dobi, kao i veći broj djece među kojima i djece starosti od 15 dana do 2 godine života. U počinjenom zločinu, ubijene su gotovo cjelokupne porodice Ploskić, Šipković, Aličić, Alibašić, Mahinić, Brajević, Čopelj i druge žrtve. Posmrtni ostaci 49 osoba su pronađeni dok se za posmrtnim ostacima 47 žrtava još uvijek traga”, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Uhapšeni će biti prebačeni na kriminalističku obradu u prostorije SIPA-e nakon čega će u zakonskom roku biti predati u nadležnost Tužilaštva BiH.

Prethodni članakTUŽILAŠTVO: OSAM PRIPADNIKA VOJSKE REPUBLIKE SRPSKE UHAPŠENO ZBOG ZLOČINA NA PODRUČJU NEVESINJA
Naredni članakČetiri osobe preminule, 50 novih slučajeva korone u HNK