Dogovoren Zakon o sprečavanju pranja novca, radne grupe usaglasiće ostala tri (VIDEO)

U Sarajevu je održan sastanak lidera stranaka partnera u vlasti na nivou BiH na kojem je dogovoren Zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranju terorističkih organizacija, kao i tri radne grupe koje bi trebalo da usaglase zakone o sukobu interesa, sudovima i Izborni zakon.

Lider SNSD-a Milorad Dodik rekao je nakon sastanka da je SNSD opredijeljen za evropski put BiH koji ne podrazumijeva nametanja lažog visokog predstavnika.

Dodik je poručio da, ukoliko Šmit išta učini, dogovori sa sastanaka ne važe i u tom slučaju nema evropskog puta za BiH.

– Ako mogu da idu s njegovim odlukama ili samo svojim, onda neka idu. Mi u tome nećemo učestvovati, šta god to bilo – istakao je on.

Dodik je naveo da je dogovoreno formiranje radnih grupa čiji je cilj usaglašavanje tri zakona – zakona o sudu, zakona o sukobu interesa i Izbornog zakona, dodajući da je uvjeren da je moguće doći do usaglašenog teksta zakona.

– Zakon o sukobu interesa na nivou institucija BiH neće tretirati sukob interesa na nižim nivoima vlasti, oni će donijeti svoje zakone. Oko zakona o sudovima ima konfuzija, ima više tekstova i radna grupa trebalo bi to da usaglasi – rekao je Dodik.

Kada je riječ o Zakonu o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih organizacija, Dodik je izrazio uvjerenje da će ovaj zakon biti usaglašen i usvojen.

– On podrazumijeva i da se u aprilu stavi na dnevni red zakon o Ustavnom sudu BiH i izboru domaćih sudija – rekao je on.

Dodik je rekao da bi EU trebalo da odredi konkretan datum pregovora.

– Apel EU – ako nam date pregovore, a ne date datum, ništa nam niste dali. Ako nema datuma, onda se EU igrala sa nama.Aako nema datuma onda BiH nastavlja da bude kolonija koja nema suverenitet da vodi pregovore – poručio je Dodik.

Dodik je naglasio da se Ustav mora poštovati i da su s tim saglasni svi partneri u vlasti.

– Imamo usaglašen Zakon o sprečavanju pranja novca i Fronteks, idemo da završimo i ove zakone – istakao je Dodik.

Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić rekao je da su predstavnici stranaka koje čine vlast na nivou BiH danas dogovorili zakon o sprečavanju pranja novca, kao i tri radne grupe koje trebalo da usaglase zakone o sukobu interesa u institucijama BiH, o sudovima i izborni zakon.
– Nismo govorili o konkretnim rješenjima zbog čega će naši predstavnici intenzivno raditi pod koordinacijom resornog ministra pravde u Savjetu ministara – rekao je Nikšić nakon sastanka partnera u vlasti na nivou BiH, dodajući da su svaki put bliži dogovorima i rješavanju.

On je istakao i da su razgovarali o tome da insistiraju da, ako dođe do pregovora, BiH odmah dobije i datum kako bi vidjeli da se prepoznaje ono što se radi u BiH.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović rekao je da je realan termin da se u narednih sedam dana usaglase tri zakona i da će, ako se to desi, sastanak partnera u vlasti biti održan krajem iduće sedmice u Mostaru.

Čović je, nakon sastanka partnera u vlasti na nivou BiH, rekao da se više ne može dopustiti da bošnjački narod bira hrvatskom narodu člana Predsjedništva BiH.

Čović je istakao da su o tome svi saglasni.

– Kad je već tako, idemo da se zaštitimo za sljedeće izbore da ne može biti takvog pristupa određenih politika u Federaciji BiH – rekao je on.

Čović je naveo da je prijedlog veoma jednostavan i da se mijenja samo onaj dio koji se odnosi na hrvatskog člana Predsjedništva BiH sa dodatnim uslovima, ali da to nije sveobuhvatna izmjena.

– Sveobuhvatna izmjena će biti kada se izmijeni Ustav i kada možemo da primijenimo sve odluke Suda u Strazburu i sudstva u BiH – naglasio je Čović.

Pored Dodika, Nikšića i Čovića, sastanku u Sarajevu prisustvovali su i lideri “Trojke” koju čine predsjednici SDP-a Nermin Nikšić, Naroda i pravde Elmedin Konaković i Naše stranke Edin Forto.

Sastanku su prisustvovali i potpredsjednici SNSD-a Željka Cvijanović i Radovan Višković.

Na sastanku su bili i predsjednici Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić i Demosa Nedeljko Čubrilović.

Prisutni su bili i ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Siniša Karan, ministar za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje Željko Budimir, ministar pravde Srpske Miloš Bukejlović, te ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac.

Prethodni članakAdvokati Enise Klepo uložili žalbu na osuđujući dio presude Amiru Džafiću
Naredni članakJavni konkurs za dodjelu stipendija Grada za 2024.