Dodik: Vučić u Atini pokazao da je sposoban da odbrani nacionalne i državne interese

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić pokazao po ko zna koji put da je sposoban da odbrani državne i nacionalne interese Srbije na međunarodnoj političkoj sceni na Samitu Zapadni Balkan- EU.

Dodik je za Tanjug rekao da je na tom nedavno održanom skupu Vučićeva jasnoća kazivanja u kontaktima sa mnogim liderima na ovom Samitu, u očuvanju interesa Srbije, pokazala njegovo državničko majstorstvo.

– Svakako u prvi plan proizilazi informacija Vučića, saopštena nakon sastanaka sa premijerom Grčke Micotakisom i predsjednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim, kojima je jasno prenio stavove Srbije vezane za Kosovo, da Grčka i Ukrajina neće priznati jednostranu proglašenu nezavisnost  tzv. Kosova, kao i da ove dvije države poštuju teritorijalni integritet Srbije – istakao je Dodik.

Ocijenio je i da su pojedini mediji u Srbiji i neki opozicioni lideri prenijeli svoje viđenje događaja sa Samita Zapadni Balkan-EU koji je održan u Atini, kao i da ta viđenja u realnosti nisu ni postojala, zbog čega su se, kako kaže, svi deklarisali kao remetilački faktor, iskrivljujući istinu sa skupa u Atini.

– Tako su plasirali dezinformaciju da je Vučić parafiranjem zajedničke Deklaracije u Atini podržao hapšenje Putina, što je klasičan falsifikat istine. Vučić je jasno i glasno izjavio, kada je riječ o završnoj deklaraciji sa Samita u Atini da se nije saglasio sa dijelom o efikasnijoj primjeni sankcija Rusiji, izdejstvovavši tako da se stvari koje su protivne politici Srbije ne nađu u tekstu pomenute Deklaracije – rekao je Dodik.

Dodik je naglasio da na tom Samitu, kome je prisustvovao veliki broj političara sa Zapadnog Balkana i Evropske unije, kao i predsjednik Ukrajine, nije bilo baš jednostavno ni lako, ali da je Vučić kao osvjedočeni borac za zaštitu interesa Srbije, uspio da izdejstvuje razumijevanje za poziciju Srbije uopšte i vezano za tzv. Kosovo,.

– To su svojim izjavama potvrdili i učesnici Samita koji su pokazali razumijevanje za Vučićevo izlaganje i poziciju Srbije – dodao je Dodik.

Prethodni članakCvijanović: Stavovi Bećirovića i Komšića u Ukrajini – isključivo njihovi pojedinačni
Naredni članakSrpski ministri u SM predstavili prijedloge zakona o Ustavnom sudu BiH i prestanku mandata stranih sudija