Dodik: Slovu Dejtona nikad nije data šansa da zaživi

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik istakao je da slovu Dejtonskog sporazuma nikada nije data mogućnost da zaživi i bude funkcionalno, nego se pravila BiH po želji kolonizatora, dok su od institucija na nivou BiH napravljeni monstrumi.

Dodik je naglasio da je BiH danas jedina zemlja kolonija u Evropi i da je pretvorena u mjesto koje nije dobro za život i razvoj.

“To je zato što su ovih 26 godina, oni koji su pokušali da se u BiH predstave kao dobri prijatelji, vršili politiku nametanja rješenja. Ovo su problemi sistemske prirode, jer je razgradnjom bazičnog konsenzusa i balansa koji je postignut u Dejtonskom sporazumu došlo do debalansa”, rekao je Dodik na konferenciji za novinare.

Dodik je dodao da je debalans učinio da je danas BiH u najvećoj institucionalnoj krizi, te da se postavlja ozbiljno pitanje moćnicima koji su ovdje radili 26 godina – kako nisu uspjeli da naprave održiv sistem?

“Možda to nisu ni htjeli. Možda su htjeli da se ovdje zadrže 26 godina, a možda i duže, praveći nestabilan politički sistem, razgrađujući dejtonski balans, a usput svakog ko se suprotstavi njihovim naporima da sruše Dejton okrivljivali za rušenje Dejtona”, naveo je Dodik.

Prema njegovim riječima, Srbi su prihvatili Dejton onako kako je napisan, o čemu govori i sama činjenica da je u Republici Srpskoj danas praznik, što nije slučaj u Federaciji BiH, koja pokušava nametnuti da je neki drugi datum praznik BiH.

Dodik je naveo da je 26 godina stalne iskrivljene primjene Dejtona dovelo u situaciju da se BiH danas ne može dati epitet stabilne zajednice, te je pitanje da li je ona uopšte moguća.

“Ono što su učinili strani implementatori da razbiju ovu zemlju, više su učinili nego svi njeni narodi zajedno, kroz cijelu istoriju. Danas su dva konstitutivna naroda nezadovoljna. Govorim u ime Srba, ali vidim da su i Hrvati nezadovoljni”, naglasio je Dodik.

Dodik je podsjetio da je Srpska upozoravala da se treba držati dogovora, a ne nametati rješenje.

“Umjesto da se to smatralo konstruktivnim, oni su to vidjeli kao slabost i poruku da treba još više da vrše pritisak na Republiku Srpsku. Danas smo došli tu gdje smo došli nakon svega što je uradio visoki predstavnik na šta nije imao pravo”, rekao je Dodik.

Prethodni članakĆelavi ibis iz BiH svratio u Crnu Goru, štitili ga cijelu noć
Naredni članakVelika analiza otkrila koliko su učinkoviti maske, pranje ruku i distanca