Dodik: Rusko-srpski hram u Banjaluci važan za SPC

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da je rusko-srpski hram, koji se gradi u Banjaluci, važan za Srpsku pravoslavnu crkvu, te da će Vlada Republike Srpske učiniti sve da se radovi završe u optimalnom roku.

Prilikom posjete gradilištu rusko-srpskog hrama u Banjaluci, Dodik je naglasio da je Vlada Republike Srpske prošle godine obezbijedila pet miliona KM za ovaj hram, te dodatnih pet miliona KM ove godine.

“Ovdje se gradi rusko-srpski pravoslavni centar, a hram je replika crkve koja je nekad bila izgrađena u Kremlju u Moskvi. Radujem se što vidim da gradnja teče dobrom dinamikom i imamo namjeru da ispratimo sve što je neophodno da bi radovi bili završeni u optimalnom roku”, rekao je Dodik novinarima nakon obilaska hrama u izgradnji.

Dodik je zahvalio Ruskoj pravoslavnoj crkvi koja je besplatno ustupila projekat crkve iz Kremlja.

“Ova crkva će biti izgrađena po originalnom projektu i zato su pripreme ovako dugo trajale. Vjerujem da će sada građevinski dio ići nesmetano. Sav potreban materijal je pribavljen i dopremljen”, dodao je Dodik.

Hram u izgradnji, zajedno sa Dodikom, obišli su i ambasador Rusije u BiH Igor Kalabuhov i Njegovo preosveštenstvo episkop banjalučki Jefrem.

Kalabuhov je istakao da mu je izuzetno zadovoljstvo što je u Banjaluci baš danas kada u BiH počinju Dani ruske duhovne kulture.

“Izuzetno sam zahvalan Vladi Republike Srpske i episkopu banjalučkom Jefremu za odluku da grade ovaj hram i mislim da ćemo sada biti još više povezani kada u centru Banjaluci imamo dio stare Moskve”, poručio je Kalabuhov.

Kalabuhov je rekao da se radi na povezivanju srpskog i ruskog naroda i razvoju ekonomije, ali da se ne može graditi život bez vjere i duhovnosti.

“Mislim da će ovaj rusko-srpski duhovni centar biti još jedan simbol i primjer povezivanja naših bratskih naroda”, rekao je Kalabuhov.

Srpsko-ruski hram i duhovno-kulturni centar u Banjaluci gradi se u čast porodice Romanov, a kao prototip budućeg hrama izabran je nekadašnji Hram Čuda Arhangela Mihaila, sagrađen 1358. godine, koji se nalazio u Kremlju i koji je porušen nakon Oktobarske revolucije.

Temelji hrama osvještani su 17. septembra 2018. godine.

Dodik: Srpska razvija dobro partnerstvo sa Rusijom

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da Republika Srpska razvija dobro partnerstvo sa Ruskom Federacijom, te da je velika i moćna Rusija, koja je bila svjedok potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, i danas tu da obezbijedi da se provede taj sporazum.

“Zahvalni smo Ruskoj Federaciji za angažman u BiH, putem njene ambasade, ali i za sve ono što je spremna da učini u Savjetu bezbjednosti UN prihvatajući izvještaje Republike Srpske, koji se potpuno razlikuju od onog što piše visoki predstavnik u BiH, te informišući svijet o tome”, rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

Dodik je naglasio da Republika Srpska sarađuje sa Ruskom Federacijom i na polju ekonomije.

“Mi smo mali partner za njih, ali pažnja koju pokazuju Republici Srpskoj nije mala”, napomenuo je Dodik.

Prema njegovim riječima, predstavnici Republike Srpske imaju redovne sastanke sa ministrom spoljnih poslova Rusije Sergejom Lavrovom, kao što je to bilo prije nekoliko dana.

“U kontinuitetu se sastajemo i sa predsjednikom Ruske Federacije. Malo je to dimanički poremetila pandemija virusa korona, ali vjerujem da će u narednom periodu biti prilike i za to”, istakao je Dodik.

Srna

Prethodni članak​Pucnjava u Foči, vozilo gurnuto u Drinu
Naredni članakMJEŠTANI KUTI KOD MOSTARA TRAŽE DA GRADSKO VIJEĆE SPASI NJIHOVO SELO: Vijećnici odlučuju da li će biti na strani građana ili nelegalnog bogaćenja tajkuna