Dodik: Prvo zakon o Ustavnom sudu BiH, bez toga nema dalje!

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da će pregovori predstavnika Srpske sa partnerima na nivou BiH o ispunjavanju 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije biti vraćeni na dogovor iz juna i samo on može biti smjernica daljeg rada, što znači – prvo zakon o Ustavnom sudu BiH, a onda i druga pitanja.

– Ovdje se pokazuje ko je neozbiljan partner. U junu smo dogovorili i potpisali obaveze do kraja godine i tada smo usvojili neke zakone. To je njima, na neki način, išlo u korist, ali kada smo rekli da ćemo u septembru staviti na dnevni red zakon o Ustavnom sudu BiH tada su počeli da izbjegavaju razgovor. Zato im sada poručujem – vratićemo se ponovo na dogovor iz juna i zakon o Ustavnom sudu, a onda ostalo – naglasio je Dodik za Srnu.

Umjesto što neki od partnera na nivou Savjeta ministara optužuju Republiku Srpsku i traže izgovore, rekao je Dodik, bilo bi odgovornije i konstruktivnije da saslušaju tačno šta su oni koji neće BiH u EU rekli: “Bez provođenja svih 14 prioriteta iz Mišljenja nema dalje”.

– Naša vrata su uvijek otvorena za razgovor i dogovor, ali za to treba hrabrosti i snage. Republika Srpska i ja lično imamo oboje – poručio je predsjednik Srpske govoreći o najnovijem izvještaju Evropske komisije o napretku BiH na putu evropskih integracija.

On je naglasio da pojedinim federalnim partnerima nije uspio pokušaj kampanje zastrašivanja EU lažima o njemu i Republici Srpskoj, a kojima su pokušali dobiti pregovore i izbjeći odgovornost za reforme u BiH.

– Propašće i pokušaj da sada javnost ubijedite da sam ja kriv. Zato već jednom smognite hrabrosti i ispunite naše dogovore, za početak o Ustavnom sudu i zakonu o Sudu BiH. Bez toga nema dalje, ni sa EU, ni sa Republikom Srpskom – istakao je Dodik.

Navodeći da je u Mostaru nakon devet godina imenovana nova Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona, koju će činiti HDZ, SDP i SDA, Dodik je rekao da kada čovjek ustane i pročita jednu ovakvu vijest, može samo da se pita: “Ko je lud ovdje, znaju li čitati ovi iz Evropske komisije, ko im prosljeđuje i kakve im informacije dostavlja?”

– Devet godina nisu imali vlast u kantonu u FBiH koja predstavlja izraz volje naroda, formiranu i izabranu na osnovu demokratske procedure, a onda pročitate kritike na račun Republike Srpske, koja ima jake institucije, koja u najkraćem i preporučenom roku završava sve svoje obaveze, gdje fukcioniše svaki nivo vlasti i onda nas neko ubjeđuje da i nam treba ovih devet godina?! Ne bi imali ni Vladu Federacije bez stranaca – rekao je Dodik.

Ocijenio je da se partneri u FBiH moraju uozbiljiti i prestati da krive Republiku Srpsku.

– Oni ne znaju više kako da odgovore SDA koja ih s razlogom proziva, jer i u Izvještaju piše kako je formirana vlast u Federaciji. Vrijeme je da se manu jadikovki i da zasuču rukave i pokažu spremnost za dogovor. Neka pokažu odgvornost prema svom narodu i prema BiH koju navodno toliko obožavaju. Za funkcionalnu i održivu BiH jedino je bitno da stranci odu, da se narodi dogovore, jer je funkcionalna i održiva BiH potrebna i EU. Ali, logično, predstavnici “Trojke” ne žele da se odreknu onih koji su ih postavili i oni koji ih održavaju na vlasti. Oni u stranim mentorima vide garanciju za svoje političko preživljavanje – konstatovao je predsjednik Srpske.

Prethodni članakVišković: Srpska za novi aranžman sa MMF-om, ali bez uslovljavanja političkim mjerama
Naredni članakVladike Dimitrije i Teodosije služile liturgiju u Pećkoj patrijaršiji – Gradu Trebinju ukazana čast da bude domaćin slave