Dodik: Ostajem dosljedan – poštujem Dejton, neću se povinovati pravilima stranih sila

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik istakao je da nastoji da ostane dosljedan politici koju vodi – poštivanju Dejtonskog sporazuma – a ne da se povinuje očekivanjima stranih sila, uglavnom zapadnih, koje su znatno devalvirale pojmove vladavine prava i demokratije.

– Više volim podršku naroda, nego zapadnih birokrata koji nam nameću svoja pravila. Prihvaćen sam kao jedan od rijetkih političara koji su podržavali Dejtonski sporazum i na tome sam gradio svoju karijeru. Vjerovao sam da, kada se rat završi i potpiše Dejtonski sporazum, možemo ispuniti svoje obaveze, da će BiH postati ustavna država, a ne navođena raketa ispaljena iz Vašingtona, Pariza, Londona ili Brisela – rekao je Dodik u intervjuu za francuski “Mond diplomatik”.

Srpski član Predsjedništva je istakao da uvijek brani slovo Dejtonskog sporazuma, a ne njegov “duh” koji nameću visoki predstavnici, koje bezuslvno podržavaju vlade Pariza, Londona i Vašingtona.

On je podsjetio da BiH čine dva entiteta i tri konstitutivna naroda, a da visoki predstavnici čine sve da se to ukine i izgrade BiH bez entiteta.

– Kada se usprotivite ovoj centralizovanoj volji, vi ste predstavljani kao remetilački faktor. Problem demokratiji u BiH dolazi sa Zapada, koji traži odanost, a ne političke partnere. Ako ste u skladu sa njihovim očekivanjima, onda ste u redu. Poslušna elita u BiH koja zavisi i živi po naredbama koje dolaze sa strane ne želi da preuzme svoje obaveze i zato BiH ne funkcioniše.

Zapad, koji je rekao da Јugoslavija ne može da funkcioniše zbog složenih međunacionalnih i vjerskih odnosa – što je bio jedan od razloga njenog raspada – sada bi želio da gradi BiH upravo na tim istim principima. Emisari koji dolaze u BiH, dobro plaćeni, jer dolaze u nestabilno područje, pišu izvještaje po želji Pariza, Londona i drugih prestonica, bez obaveze da ovde polažu račune – istakao je Dodik.

On je dodao da se zapadni ambasadori u BiH sastaju petkom i odlučuju šta izabrani politički predstavnici treba da rade. “Uveli su poseban oblik vladavine, ambasadokratiju – svakog petka popodne čekamo šta je dobro za nas, a nas niko ne pita šta je dobro za nas. Ovakva situacija postoji dugi niz godina i ništa se nije promijenilo”, rekao je Dodik.

On je ukazao da je BiH nepovratno podijeljeno društvo i nikakva hemija to ne može da promijeni. “Mi u Republici Srpskoj smo BiH uvijek prihvatali kao obavezu, ali smo je prihvatali. S druge strane, ne možemo prihvatiti BiH koja funkcioniše suprotno Ustavu”, poručio je Dodik.

Na pitanje kako vidi Republiku Srpsku u budućnosti, Dodik je rekao da bi ona mogla ostati u BiH onako kako je zamišljeno u Dejtonu, po Ustavu, ali ne u BiH kakvu je zamislio Zapad, dodavši da ni Srbi ni Hrvati neće pristati da žive u takvoj BiH.

On je naveo da se geopolitički kontekst mijenja u korist Republike Srpske na srednji i duži rok. “Za sada to nije slučaj, jer nakon što su izgubile pozicije u Avganistanu i drugdje, SAD pokušavaju da se drže svojih starih navika i pokušavaju da nama nameću svoju pravila koja idu u njihovu korist. Predstavljeni smo kao bliski ruskim i kineskim interesima u regionu, a kada Emanuel Makron potpisuje ugovore sa kineskim predsjednikom Si Đinpingom tada ne govore o kineskom uticaju, ali kada ovdje napravimo malu rutu od stotinu miliona evra, to se smatra kineskim uticajem…”, istakao je Dodik.

Govoreći o saradnji sa Vladimirom Putinom, Viktorom Orbanom i Redžepom Erdoganom, Dodik je rekao da svima govori isto – vratimo se Ustavu BiH, primijenimo Ustav i sve će biti u redu.

– Dobro znam da će Erdogan u krajnjoj instanci uvijek biti na strani muslimana. Ali razgovarao sam s njim jer u njemu vidim čovjeka koji ima želju da pomogne očuvanju mira u BiH. Putin mi nikada nije rekao da se otcijepim, rekao mi je da poštujem međunarodno pravo i Dejtonski sporazum. Mađarska je veoma zainteresovana za Balkan – rekao je Dodik.

On je naglasio da neće odustati od svojih uvjerenja i da neće napustiti svoju politiku – BiH u skladu sa Ustavom i u tom kontekstu jačanje nadležnosti Republike Srpske.

– To nije protivno Ustavu, naprotiv. Kažu da su reforme koje su donesene prije 15, 20 godina u opasnosti. Da, vi to zovete reformama, ali za nas je to političko nasilje, jer su one tada nametnute protiv naše volje. Ako se ne razumijemo, onda da sjednemo i razgovaramo, ali briselska administracija radije brani haos koji je stvorila, nego što hoće da razgovara – naglasio je Dodik.

On je rekao da se trudi da bude racionalan, ali ne može da prihvati da neko sa strane nameće pravila u BiH i komplikuje odnose.

Dodik je rekao da će se pobijediti na narednim izborima u BiH, te da će mu u tome pomoći i nepravedan odnos evropskih zemalja.  Srna

Prethodni članakVelika akcija FUP-a na području ZDK: Na meti 19 osoba
Naredni članakMUP RS podigao mjere obezbjeđenja srpskog člana Predsjedništva i njegove porodice