Dodik: Ništa nije potpisano; Načelno dogovoreno kako djelovati nakon izbora u BiH

Srpski član Predsjedništva BiH i lider SNSD-a Milorad Dodik istakao je da na sastanku u Briselu ništa nije potpisano, ali da je načelno dogovoreno kako djelovati nakon izbora u BiH.

– Moj nastup u Briselu, kao i nastup lidera SP-a i Ujedinjene Srpske Petra Đokića i Nenada Stevandića je bio jedinstven, koordiniran i jasan – istakao je Dodik na konferenciji za novinare.

Naglasio je da dogovor nije formalizovan nikakvim potpisima.

– Ali ja stojim iza toga, jer želim da ojačam poziciju gospodina Mišela i Borelja, te njihovih saradnika da krajem ovog mjeseca dobijemo kandidatski status za BiH, a time i Republiku Srpsku – naveo je Dodik.

Dodik je pojasnio da bi BiH trebala da bude postavljena kao zemlja koja treba da dobije kandidatski status, što bi bila dramatična razlika u odnosu na dosadašnjih 14 prioriteta koje BiH treba da ispuni.

Istakao je da je dokument koji je predložen po dolasku u Brisel bio pun netačnih informacija.

– Vidjelo se da su ga pisali muslimani iz kancelarije EU u Sarajevu. Mnogo je bilo misterija oko toga kako će se sastanak održati i nekoliko puta je mijenjan i njegov format – rekao je Dodik.

Istakao je da nije bilo jedinstva iz Srpske.

– Nismo bili jedinstveni. Lider PDP-a Branislav Borenović je došao tamo da održi predizbornu kampanju i njegov nastup je doživio fijasko. Borenović nije bio spreman na zajedničko nastupanje na sastanku – istakao je Dodik.

Dodik je rekao da je lider DNS-a Nenad Nešić je bio u svojim diskusijama korektan.

Dodik je zahvalio se predsjedniku Evropskog savjeta Šarl Mišelu i komesaru Žozepu Borelju i njihovim saradnicima zato što su imali strpljenja i kreirali sastanak.

–  Želim da kažem da su bili veoma uspješni i korektni modulatori tog sastanka u atomosferi potpuno različitih stavova između nas iz Srpske i FBiH – istakao je Dodik.

Podsjećamo, konferencija za novinare Dodika, Đokića i Stevndića zakazana je nakon sinoć održanog sastanka lidera parlamentarnih stranaka u BiH sa predsjednikom Evropskog savjeta Šarlom Mišelom. Kako mediji prenose u Briselu je prihvaćen politički sporazum o principima za osiguranje funkcionalne BiH za napredak na evropskom putu.

Srpski član Predsjedništva BiH i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik prethodno je saopštio da je bio sporan dio političkog sporazuma koji se tiče odnosa BiH prema rusko-ukrajinskom sukobu, te da u Briselu “ništa nije potpisano”.

Dodik je poručio da su za “sve političare iz Srpske obavezujući samo zaključci Narodne skupštine Republike Srpske, koji kažu da ostajemo neutralni”.

Prethodni članakTegeltija: BiH sa sadašnjim ustavnim uređenjem može biti članica EU
Naredni članakĐokić: U Briselu razuman dijalog o svim važnim pitanjima