Dodik: Moj politički cilj je dejtonska pozicija Republike Srpske

Moj politički cilj je dejtonska pozicija Republike Srpske, ono što u Dejtonu i Ustavu piše, a ono što su nam nametnuli mora da bude ponovo razmatrano, uređeno i dovedeno u okvire Ustava. Ono što su nametali visoki predstavnici ne može i neće ostati trajno i zato se stalno borimo da to dovedemo na dnevni red, rekao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik u intervjuu za RTRS.

Dodik, koji je i lider SNSD-a, rekao je da će 22. avgusta biti održan sastanak partnera u vlasti na nivou BiH, na kojem bi trebalo da bude realizovan dogovor postignut na sastanku u Sarajevu u ponedjeljak.

– Ono što smo se dogovorili, to će biti održano. To je urađeno u korist dodatnog pozicioniranja Republike Srpske. Nikada nisam ni krio da hoću da pozicioniram Republiku Srpsku – rekao je Dodik.

On je rekao da SDA pokušava svim silama da opstane kao pobjednik u FBiH i da zato napada Trojku.

– Mislim da je Republika Srpska u odličnoj poziciji, samo treba postojati nacionalni i narodni dogovor da više nikada neko ko pobijedi kod Srba ne treba da pravi dogovor sa SDA, jer je čitava struktura SDA usmjerena na ukidanje Republike Srpske – rekao je Dodik, dodavši da i drugi vjerovatno imaju istu želju, ali da su, kako kaže, daleko racionalniji od pojedinaca iz SDA, poput Šefika DŽaferovića i ostalih.

Kada je riječ o odnosima sa Tusrkom i presjednikom Redžepom Tajipom Erdoganom, Dodik je rekao da Turska ima ozbiljene veze sa SDA, ali da je Erdogan pozivima na unutrašnji dijalog u BiH zadobio njegovo povjerenje.

– Cijenim Erdogana, ali nisam glup, znam da će on biti na strani Bošnjaka, ali me je pridobio kada je rekao “sjedite i dogovarajte, pustite strance”. Najmanje tri puta u posljednjim razgovorima je rekao da je potreban unutrašnji dogovor u BiH, ali pošto dogovor nije bio moguć, naravno da je BiH upala u probleme. Sada imamo situaciju da nemamo jednog ministra u Savjetu ministara od tri koja nama pripadaju, četiri idu Republikie Srpske, ali četvrti je Bošnjak – naveo je Dodik.

On je rekao da to pitanje mora da bude riješeno iz više razloga.

– Pogledajte šta je bilo prije dva dana – pomoćnik ministra prebacio je bez odluke Savjeta ministra novac iz rezerve, pa je vratio juče da bi izbjegao krivičnu odgovornost koju je već napravio. Dakle, mi moramo tamo da budemo zastupljeni da bismo izbjegli takve stvari – istakao je Dodik.

 

Prethodni članakZvezda uništila Fiorentinu i najavila velike domete ove sezone
Naredni članakSastanak u Drvaru o položaju Srba povratnika