Dodik: Cilj presude obračun sa konstitutivnošću naroda i rušenje Dejtona

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je danas da će inicirati održavanje sjednice Narodne skupštine Srpske u što skorije vrijeme na kojoj bi bilo predloženo odbacivanje odluke Evropskog suda za ljudska prava u slučaju “Kovačević”.

Dodik je rekao da Republika Srpska nije iznenađena presudom Evropskog suda.

– Predložiću da NSRS odbaci kao neprihvatljive preporuke ovog suda kao čin voluntarizma i idealističkog pristupa uređenju zemlje, kao novo postavljanje nemogućih uslova BiH. Ovo je pravno nedopustiva i politički spekulantska odluka, sistemski razarajuća za BiH. Predlažem da NSRS predloži organima BiH da odbace ovakvu odluku kao ništavnu i to ćemo učiniti, što se tiče nas, odmah na sjednici Doma naroda PS BiH – istakao je Dodik.

Dodik je istakao da je cilj presude Evropskog suda obračun sa konstitutivnošću naroda i odbacivanje i urušavanje elemenata Dejtonskog sporazuma i Ustava kao Aneksa 4 tog sporazuma, koji je osnovni konstitutivni akt.

Dodik je rekao da presuda dodatno unosi probleme u BiH, ali da se više radi o preporuci nego obavezujućoj odluci.

– Stvari koje podrivaju BiH doprinijele su takvom nečemu. Mislim da nisu ni svjesni da BiH čine veći problem na evropskom putu i zaustavljaju je u procesima vezanim za mogućnosti razvoja – istakao je predsjednik Srpske na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Dodik je rekao da presuda izlazi izvan okvira Evropske konvencije i trajno dijeli BiH.

– BiH ne može da opstane kao zemlja zasnovana na građanskom principu. To nije mogla ni Јugoslavija, nijedna zemlja na ovim prostorima, to danas ne može ni Belgija ni Švajcarska – rekao je on.

Prethodni članakOglasilo se Tužilaštvo o samoubistvima četiri tinejdžera kod Viteza
Naredni članakUsvojen zakon o organizaciji tržišta vina i izmjene i dopune Zakona o strancima