Dodik će doći u Sud na zahtjev sudije, iako nema uslova za pretres

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik doći će danas na zakazani pretres pred Sudom BiH, jer sudija traži da dođe iako nema uslova za njegovo održavanje, rekao je advokat predsjednika Srpske Goran Bubić.

– Sudija je zatražio da dođemo. Idemo, iako nema uslova za pretres – rekao je Bubić.

On je izjavio ranije jutros da ne postoje uslovi da danas počne glavni pretres pred Sudom BiH jer je odbrana vršioca dužnosti direktora Službenog glasnika Miloša Lukića zatražila odgađanje ovog ročišta s obzirom na to da je Lukić u bolnici.

Bubić je istakao da ne vidi svrhu ročišta i naglasio da se ne može očekivati pošteno suđenje Dodiku i Lukiću jer su zahtjevi odbrane odbijeni, a da o njima nije meritorno odlučivano.

Prema Bubićevim riječima, odbrana tvrdi da ne postoji krivično djelo za koje se Dodik i Lukić terete jer Kristijan Šmit nije visoki predstavnik zato što imenovanje nije potvrđeno u Savjetu bezbjednosti UN.

Pred Sudom BiH za danas je zakazano ročište u predmetu protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i vršioca dužnosti direktora Službenog glasnika Miloša Lukića zbog nepoštovanja odluka Kristijana Šmita.

Glavni tužilac Tužilaštva BiH Milanko Kajganić odbacio je zahtjev odbrane predsjednika Srpske za izuzeće četiri tužioca u ovom procesu. Izuzeće je zatražio Bubić na ročištu 20. decembra jer ne postoji nepristrasan pristup predmetu.

Prethodni članakSnježna oluja zahvatila Njemačku, poginulo jedno lice
Naredni članakKošarac: Nastavlja se politički progon pred neustavnim Sudom BiH; Građani Srpske uz Dodika