Dodik: BiH je već mrtva, a uništili su je oni koji su nas silom i sastavili

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da Republika Srpska poštuje svaku žrtvu i tuguje zbog svakog izgubljenog života, svakog čovjeka bez obzira na nacionalnost, boju kože i njegova opredjeljenja, ali ne može i neće pristati na manipulacije i zatvarati oči na obmane i laži koje dolaze od onih koji su i sami doživjeli takvu bol i izgubili nekoga.

Priča o Srebrenici i obraćanje u UN Munire Subašić, ali i Emira Suljagića za kojeg svi znamo ko je i šta je, kao i tvrdnje udruženja žrtava da Republika Srpska radikalizuje situaciju imaju za cilj da se stvori atmosfera da je Srpska ta koja želi sukobe i da se inastaliraju trupe. To su potvrdili i u svom pismu, rekao je Dodik odgovarajući na pitanje Srne da prokomentariše obraćanje Subašićeve i Suljagića u UN.

Predsjednik Srpske je naglasio da je očigledno da su Nijemci došapnuli političkim predstavnicim Bošnjaka da jedino tako mogu da im završe unitaristički bosanski projakat, i dali instrukcije kako i šta da rade.

– Sramno je i tužno na koji način su iskorištene žrtve u Srebrenici. Na kraju od rezolucije neće biti ništa, jer ne postoji većinska podrška, žrtve će biti ponižene, a odnosi Srba i Bošnjaka trajno narušeni – ukazao je Dodik.

On je rekao da će Zapad postići šta je htio – da se skrene pažnja sa licemjerne politike koju vode prema drugim dijelovima svijeta gdje se vode sukobi i gdje su stradali muslimani.

– Ali, posljedice te njihove politike najviše će osjetiti BiH koja neće preživjeti. BiH je već mrtva, a ubili su je oni koji su nas silom sastavili, stalno rovareći i izazivajući nesporazume sprečavajući nas da sami donosimo odluke i kreiramo rješenja koja bi bila dobra za sva tri naroda, a ne samo jednu stranu – istakao je predsjednik Srpske.

On je rekao da su svaki dogovor domaćih političara uništili stranci, predvođeni Kristijanom Šmitom i Majkl Marfijem, jer njima, kako je naglasio, ne odgovora dijalog i rješenja koja donose legitimno izabrani politički predstavnici tri konstitutivna naroda, kao ni bilo kakav napredak BiH koji bi bio na dobrobih svih njenih stanovnika.

Prethodni članakVučić: Organizovali su čitave fabrike laži protiv Srbije
Naredni članakMandić: Država prvi put odala počast ubijenim u Murinu