Dobre vijesti iz Engleske 30 dana nakon “zatvaranja”

Nivo infekcije covidom-19 u Engleskoj je tokom mjesec dana nacionalnog “zatvaranja” pala za 30 odsto i virus se sada povlači, pokazalo je veliko istraživanje objavljeno u ponedjeljak u kojem je sudjelovalo više od 100 hiljada dobrovoljaca.

Engleska je svoje drugo “zatvaranje” započela 5. novembra s ciljem suzbijanja naglo rastućeg širenja infekcije i zaštite svog zdravstvenog sistema. Zemlja bi se tako od 2. decembra trebala vratiti regionalnom pristupu ograničenjima.Nivo infekcije pao je za 30 odsto, na 96 zaraženih na 10 hiljada ljudi između 13. i 24. novembra, privremeni su rezultati istraživanja koje su proveli naučnici s londonskog Imperial Collegea u suradnji s tvrtkom Ipsos Mori.

Posljednje takvo istraživanje, provedeno između 16. oktobra i 2. novembra, pokazalo je 130 infekcija na 10 hiljada ljudi.- Rezultati pokazuju da je broj slučajeva rastao kako je zemlja ulazila u blokadu, no uslijedilo je smanjenje jer su nacionalne mjere uspješno smanjile stope zaraze u cijeloj zemlji – navodi se u priopćenju.

Britanski premijer Boris Johnson zbog odluke o “zatvaranju” suočio se i s kritikama iz vlastite stranke, pri čemu su neki rekli da je to nepotrebno kršenje građanskih sloboda, dok su mu pak oporbeni laburisti prigovarali da je presporo reagirao.Reproduktivni broj koronavirusa procijenjen je na 0,88, što pojačava podatke objavljene u petak koji pokazuju da se broj zaraženih smanjuje između nula i dva posto svaki dan.

Iako je u saopštenju  navedeno da je prevalencija bolesti još uvijek visoka, pokazala je nagli pad u nekoliko područja sjeverne Engleske koja bi sljedeće sedmice  trebala ući u najtežu razinu ograničenja.To bi moglo potaknuti daljnje nemire u Johnsonovoj Konzervativnoj stranci, gdje su mnogi zastupnici nezadovoljni sistemom koji za više od trećine stanovništva predstavlja značajna ograničenja u svakodnevnom životu, piše Reuters.

 

O tim mjerama trebalo bi se glasati u utorak, pri čemu bi se Johnson mogao suočiti s političkom neugodnošću da se za donošenje novih pravila mora oslanjati na glasove opozicije.