Đokić: Nema preciznih informacija koja je država i njen operator sistema odgovorna za raspad prenosne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić izjavio je danas povodom nestanka električne energije u cijeloj BiH da u ovom času ne postoje precizne informacije o tome koja je država i njen operator sistema prenosne mreže odgovorna za raspad prenosne mreže.

– Neophodna je daleko veća koordinacija aktivnosti u vezi sa prenosnom mrežom u širem regionu – izjavio je Đokić.

Kada je riječ o BiH, Ministarstvo energetike i rudarstva Republike Srpske će uticati da proizvodna preduzeća iz sistema “Elektroprivrede Republike Srpske” u situacijama kada dođe do ovakvog prekida daju svoj puni doprinos stabilizaciji prenosne mreže, saopšteno je iz Ministarstva.

Đokić je istakao da više od šest godina upozorava na probleme u funkcionisanju “Elektroprenosa BiH” i u sistemu prenosne mreže, kao i na potrebu rekonstrukcije i modernizacije postojeće prenosne mreže i izgradnje nove, kako unutar zemlje tako i interkonekcija sa susjednim zemljama, bez čega je teško osigurati dugoročni kontinuitet i sigurnost u snabdijevanju električnom energijom.

Kako je naveo, uzroci su i političke prirode, kao i komplikovani odnosi u BiH, kojima krajnji cilj nije opšta dobrobit, što se sve na kraju odražava i utiče na građane i proizvodi velike negativne posljedice za cijelu BiH.

– Prema posljednjim informacijama kojima raspolažemo, nadležne službe Nezavisnog operatora sistema čine sve da normalizuju stanje, a nadam se da će ovo svima biti opomena da moramo intenzivno raditi na rješavanju pitanja koja sam prethodno pomenuo –  zaključio je Đokić.

Prethodni članakKalinić se vratio u Crvenu zvezdu
Naredni članakPanamski fudbaler Puma Rodrigez novi igrač Crvene zvezde