DJEVOJČICA VANJA (14) PRONAĐENA MRTVA: Jeziv kraj potrage za nestalom djevojčicom iz Sjeverne Makedonije

Vanja Gorčevska (14) za kojom je tragao cijeli Balkan pronađena je mrtva danas, javljaju mediji Sjeverne Makedonije.

Četrnaestogodišnja Vanja Đorčevske se od 27. novembra vodila kao nestala.

Kako navode iz MUP-a, motiv je lični interes, dok je prema njihovim navodima odvedena vozilom ispred svoje kuće i ubijena istog dana.

U blizini Vanjinog tela pronađena je još jedna ubijena osoba, stara 70 godina.

Tijelo nestale djevojčice pronađeno je kod Velesa, nakon sedmodnevne potrage, a makedonska policija navodi da je ubijena istog dana kada je i nestala, tačnije 27. novembra.

Kako je ranije preneseno, očekuje se da će trojica od petorice osumnjičenih za ubistvo večeras biti privedeni Krivičnom sudu.

– Posle obimnih mjera i aktivnosti koje su preuzeli policijski službenici SVR Skoplje, danas je u okolini Skoplja, u blizini Velesa pronađeno tijelo maloljetne osobe V.Đ., čiji nestanak je prijavljen 27. novembra 2023. godine. Pronađeno je i tijelo osobe P.Ž, (74) iz Velesa, čiji nestanak je prijavljen 24. novembra. U vezi sa ova dva slučajeva osumnjičeno je pet osoba, od kojih je troje zadržano, dok se jedno nalazi van zemlje, a drugo je trenutno u policijskoj stanici – navodi se u saopštenju Državnog tužilaštva i dodaje:

– Prethodno je, u vezi sa krivičnim djelima, pronađeno izgorjelo vozilo marke “citroen”, a nakon vještačenja obezbjeđeni su materijalni dokazi o umješanosti lica, za koje će, nakon kompletne dokumentacije slučajeva, biti podnesena odgovarajuća krivična prijava u koordinaciji sa javnim tužiocem. Iz sprovedenih istražnih radnji utvrđeno je da su oba ubistva izvršile iste osobe, čiji je motiv sebičnost. Takođe, iz sprovedenih operativnih mjera, utvrđeno je da je maloljetna V.Đ. vozilom odvedena sa ulaza u rezidenciju, a iz datih podataka sa saslušanja je utvrđeno da je ubijena istog dana (27.11.2023. godine) oko 10.00 časova.

Pregledano 50 kamera, pretreseni podrumi i manastiri

Odmah po prijemu prijava za nestala lica preduzete su mjere i aktivnosti na njihovom pronalaženju, a formiran je poseban Operativni štab u SVR Skoplje, na čijem čelu je bio načelnik SVR Skoplje. Izvršeni su pretresi u kućama i drugim prostorijama na području SVR Skoplje, SVR Veles i SVR Štip, pri čemu su pronađeni i oduzeti mobilni telefoni, računari, vozila i dr., obavljeni brojni razgovori sa porodicama, poznanicima, prijateljima i lica koja su htjela da imaju bilo kakvu informaciju, a u istražne radnje svakodnevno je bilo uključeno nekoliko stotina policajaca koji su isključivo radili na ovim slučajevima.

Javni tužioci Osnovnog javnog tužilaštva Skoplje i Osnovnog javnog tužilaštva Veles izvršili su uviđaj na dvije lokacije na kojima su pronađena tijela nestalih. Izdati su nalozi za obdukciju tijela žrtava i za pravilnu identifikaciju. Takođe su izdati nalozi za prikupljanje i vještačenje svih tragova i dokaza sa obje lokacije – navodi se u saopštenju tužilaštva.

Njen nestanak prijavljen dvaput

Njen otac Aleksandar je, prema pisanjima tamošnjih medija, 27. novembra u 11 časova prijavio da je istog dana oko 7.27 časova njegova maloljetna ćerka već izašla iz stana i krenula u Osnovnu školu “Johan Hanjrih”, saopštio je ministar unutrašnjih poslova Oliver Spasovski.

Njegova izjava je izazvala pometnju u javnosti, jer se nova informacija uporedila sa vijestima kada je majka Zorica prijavila Vanjin nestanak.

– Majka djevojčice je prijavila njen nestanak 27. novembra, u 8.35 časova, kada je pozvala broj hitne pomoći. Prijavama je potom proslijeđena nadležnim institucijama. Otac je pak, službeno prijavio nestanak tek u 11 časova, u policijskoj stanici – saopštio je MUP Severne Makedonije.

“Sumnjamo da je oteta”

Podsjećamo, Vanja je nestala 27. novembra u Skoplju na putu do škole, dok su njeni roditelji, Zorica i Aleksandar, sumnjali da je oteta.

Posljednji put viđena je na Bulevaru Partizanskog odeja ispred “Broz kafea”, odakle se izgubila, a posljednji signal sa njenog telefona bio je preko puta Univerzalske sale.

 

Prethodni članakDvije nesreće u Mostaru: Povrijeđene tri pješakinje, među kojima i djevojčica
Naredni članakUskoro avio-linija Mostar-Beograd