Detalji sa ročišta: Debevec dobio automobil od poznatog autosalona i sat od Mamića

Tužilaštvo BiH predložilo je produženje pritvora predsjedniku Suda BiH Ranku Debevcu i bivšem direktoru Obavještajno bezbjednosne agencije Osmanu Mehmedagiću. Na ročištu su izneseni novi detalji, ali i pročitani iskazi svjedoka.

Kod prve tačke na današnjem ročištu javnost je isključena zbog, kako je navedeno, povjerljivosti i jer je iskaz davala radnica Suda BiH kako bi se zaštitio njen integritet.

Federalni mediji pišu da je u drugoj tački navedeno da je Debevec primio na poklon automobil autosalona iz Ljubuškog, protiv koje se od 2019. do 2021. godine vodio veliki broj postupaka. On je navodno uzeo automobil polo u vrijednosti od oko 15.000 KM.

Debevec je ovo vozilo, dodaje se, registrovao na ime svastike, a ona je dala iskaz i rekla da nikada nije kupila taj automobil i da ju je Debevec zamolio da registruje na njeno ime.

Treća tačka tiče se odnosa sa bivšim prvim čovjekom zagrebačkog Dinama – Zdravkom Mamićem, koji je dao iskaz u SIPA.

Kako mediji pišu, navedeno je da nije utvrđeno kada su se sastali jer je Debevec skoro sve svoje sastanke i putovanja označavao kao oznaku povjerljivo i DKPT nema podatak kada su putovali u Ljubuški.

Spominje se i sat vrijedan 5.000 evra, za koji je Mamić rekao da je to simboličan poklon koji je dao predsjedniku Suda BiH u vrijeme postupaka ekstradicije koji su vođeni protiv njega jer je, kako je rekao, “znao da je dobro imati predsjednika Suda na svojoj strani za vrijeme tih postupaka”.

Tužilaštvo je iznijelo tvrdnje i da se Debevec sastajao sa Đorđem Ždralom, koji je bio osuđen 2010. godine zbog ubistva tadašnjeg načelnika Uprave policije Republike Srpske Ljubiše Savića Mauzera.

Prethodni članakVulić: Jedini remetilački faktor na evropskom putu BiH je Majkl Marfi
Naredni članakZatražen pritvor za dvojac koji je uhapšen u Trebinju sa 40 kilograma marihuane