Delegati Doma naroda danas odlučuju: „Siva lista“ donosi teške posljedice za BiH

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH danas će na hitnoj sjednici razmatrati usvajanje Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti.

Ovo je ključni Zakon kako bi se spriječio negativan izvještaj Komiteta eksperata za procjenu mjera protiv pranja novca i finansiranja terorizma „Manivala“ čija delegacija boravi u Bosni i Hercegovini od 12. februara i ocjenjuje napredak BiH u oblasti sprečavanja pranja novca i finasiranja terorističkih aktivnosti.

U slučaju neusvajanja ovog Zakona, te samim tim i negativnog izvještaja, Bosna i Hercegovina bi se mogla naći na “sivoj listi” Manivala što bi proizvelo ozbiljne posljedice i probleme privredi, finansijskim institucijama i građanima Bosne i Hercegovine.

Ukoliko bude usvojen, zakon bi mogao stupiti na snagu prije nego što eskperti Manivala okončaju svoju posjetu Bosni i Hercegovini.

Zakon je usvojen po hitnoj proceduri krajem prošle godine u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, ali nije prošao na sjednici Doma naroda koja je održana 31. januara. Tada ni njegovom predlagaču, ministru sigurnosti Nenadu Nešiću, nije bilo najjasnije zašto su njegovi partnersi iz SNSD-a povukli ovaj prijedlog.

Ovaj zakon je i jedan od ključnih na putu BiH ka EU odnosno otvaranju pregovora narednog mjeseca. Ako bude usvojen, pred domaćim političarima će ostati da usvoje još dva važna zakona plus Fronteks, piše Kliks.

U slučaju da vladajuća koalicija ne uspije ispuniti ove uslove, izvjesno je da će BiH propustiti važan voz koji ide ka Briselu. Na tu opasnost upozorili su svi međunarodni zvaničnici, a čega su svjesni i domaći lideri.

Početak sjednice zakazan je za 10:30 sati.

Prethodni članakSrpska legenda se poklonila i poljubila ruku bronzanoj Lani
Naredni članakNastavlja se potraga za nestalim mladićem u Stocu