Danas na Cetinju veliki protest protiv ustoličenja mitropolita Joanikija

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Podgorici upozorila je svoje državljane da će se danas u Cetinju održati velike demonstracije protiv ustoličenja mitropolita Srpske pravoslavne crkve (SPC), preporučivši da se izbjegava područje demonstracija te da prate lokalne medije.

Crnogorski koji se protive inauguraciji budućeg poglavara SPC-a u Crnoj Gori Joanikija, koje bi se trebalo održati 5. septembra, pozvali su na masovne proteste danas, u centru Cetinja, kako bi iskazali nazadovoljstvo namjerom SPC-a da upravo u cetinjskom manastiru ustoliči budućeg mitropolita crnogorsko-primorskog koji će na tom mjestu zamijeniti preminulog mitropolita Amfilohija.

Kako je protokolom SPC-a prediviđeno, a koji su objavili crnogorski mediji, ustoličenju novog crnogorskog mitropolita na Cetinju prisustvovat će patrijarh SPC-a Porfirije, a poziv su dobili i  crnogorski dužnosnici i diplomati.

Poziv na smirivanje tenzija

Tenzije u povodu ustoličenja prvog čovjeka SPC-a traju već sedmicama.

– Građanke i građani, imajte povjerenje u naš rad! Čuvajmo jedni druge! Čuvajmo Crnu Goru – poručili su iz crnogorskog MUP-a.

Sredinom prošle sedmice ambasade SAD i EU u Podgorici pozvali su na smirivanje tenzija zbog najavljenog ustoličenja Joanikija za mitropolita crnogorsko-primorskog SPC-a na Cetinju.

Iz Delegacije EU u Podgorici upozorili su da su izjave koje kreiraju etničke i vjerske tenzije u suprotnosti s evropskim vrijednostima, te su naveli kako podsjećaju crnogorske vlasti i SPC, da blisko sarađuju po pitanju mjesta ustoličenja novoizabranog mitropolita Joanikija, pri čemu sigurnost građana treba biti na prvom mjestu.

Crnogorska vlada

U crnogorskoj vladi većina ministara bliska je SPC-u, na čiji je prijedlog Zdravko Krivokapić izabran za premijera.

Novu vlast, koja je poslije tri desetljeća u opoziciju poslala Demokratsku partiju socijalista Mile Đukanovića, čine tri koalicije: Krivokapićeva Za budućnost Crne Gore, Mir je naša nacija predsjednika parlamenta Alekse Bečića i Crno na bijelo jedinog potpredsjednika crnogorske vlade Dritana Abazovića.

Prethodni članakPojačana frekvencija saobraćaja na putevima i graničnim prelazima
Naredni članakKorona virus se zahuktava: Bolnice iz dana u dan punije, sve više ŽIVOTNO UGROŽENIH PACIJENATA