DAN SRPSKOG JEDINSTVA, SLOBODE I NACIONALNE ZASTAVE OBILjEŽEN I U MOSTARU

MOSTAR – Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave obilježen je danas i u Mostaru gdje su na Vladičanskom dvoru, gdje je smješten Generalni konzulat Republike Srbije u Mostaru i Kancelarija Republike Srpske u Mostaru, istaknute zastave Republike Srbije i Republike Srpske.

Povodom Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, u Generalnom konzulatu Republike Srbije u Mostaru održan je sastanak na kojem su konzul-žeran Marija Bakoč, rukovidilac Kancelarije Republike Srpske Radislav Tubić i savjetnik u Kancelariji Republike Srpske Mirko Lečić razgovarali o značaju obilježavanja ovog praznika za sve Srbe, kao i dosadašnjoj i budućoj saradnji.

Konzul-žeran Marija Bakoč je navela da je 15. septembar jedan od najvažnijih datuma u istoriji srpskog naroda, pošto je na taj dan 1918. godine došlo do konačnog, odlučujućeg proboja Solunskog fronta i okončanja teških i iscrpljujućih borbi koje su trajale od 1916. godine.
”Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave simbolizuje rodoljublje, hrabrost, junaštvo i spremnost na apsolutnu žrtvu zarad slobode sopstvene domovine i sopstvenog naroda. Zbog toga je 15. septembar dan za sećanje, zahvalnost i za poštovanje”, navela je Bakoč.

Rukovodilac Kancelarije Republike Srpske u Mostaru Radislav Tubić čestitajući Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave istakao je da su Srbi iz doline Neretve, u prošlom vijeku, dali ogroman doprinos za slobodu srpskog naroda.
On je podsjetio da su mnogi Srbi sa ovog područja bili pripadnici Mlade Bosne, a kasnije borci na Solunskom frontu, te da je veliki broj Srba iz Mostara i doline Neretve ugradilo svoje živote u temelje Republike Srpske u poslednjim ratnim zbivanjima.

”Danas, kada proslavljamo Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, svjesni smo činjenice da samo naše jedinstvo na svim područjima gdje živimo može biti garant naše slobode. Taj osjećaj sigurnosti da slobodno živimo kao Srbi, posebno je važan tamo gdje smo kao nacija u manjini”, istakao je Tubić.

U Vladičanskom dvoru, gdje je sjedište Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske, smješteni su Crkvena opština mostarska, te društva SPKD ”Prosvjeta” Gradski odbor Mostar, SPKUD ”Gusle” i ”Dobrotvor”.

Prethodni članakČOVIĆ POSLAO PISMO PREDSTAVNICIMA MEĐUNARODNE ZAJEDNICE
Naredni članakDodik: Istorijski dan za Srpsku i Srbiju (VIDEO)