ČOVIĆ POSLAO PISMO PREDSTAVNICIMA MEĐUNARODNE ZAJEDNICE

Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović danas je uputio pismo predstavnicima međunarodne zajednice u BiH informišući ih o trenutnoj političkoj situaciji, Izbornom zakonu i ograničenim ustavnim izmjenama te potrebnim koracima za napredovanje BiH.

U pismu Čović navodi da prilike u kojima se nalazimo zahtijevaju da naša pažnja bude posvećena ključnim reformama pred kojima se nalazimo.

”Imajući to u vidu, pozivam na Vašu pažnju i pomoć dok radimo na izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, procesu koji mora biti dovršen u predstojeća tri mjeseca ove neizborne godine i koji zahtijeva ograničene ustavne reforme. Postojeća diskriminacija u našem sistemu mora konačno biti eliminisana, a jednakost osigurana i zaštićena. Ovo je ‘kritična komponenta’ održavanja izbora 2022. godine”, navodi se u pismu koje je objavljeno na veb stranici HDZ-a BiH.

Predsjednik HDZ-a podsjeća  na političko postignuće u kojem je i  međunarodna zajednica odigrala važnu ulogu – Mostarski sporazum iz juna 2020.

Čović navodi da je ovaj politički sporazum postavio temelje za održavanje Lokalnih izbora u Gradu Mostaru, kao i temelje za zajednički prihvaćenu odgovornost za izmjene i dopune Izbornog zakona BiH.

”Kao često spominjan primjer konstruktivnog političkog dijaloga, naša je kolektivna odgovornost da ne dopustimo da takav primjer bude ukaljan manjkom odgovornosti za pridržavanje preuzetih obaveza. Činjenica da Izborni zakon mora biti ozbiljno shvaćen i hitno riješen se ne može osporiti. Stoga, sve je važnije da naš fokus ostane neometen dok se približavamo konačnim mjesecima prije 2022. godine”, napominje Čović.

Skreće  pažnju na ”nedavno fabrikovane matematičke informacije” koje se odnose na zastupljenost ili nezastupljenost u pojedinim organima vlasti, a koje su stavljene pred predstavnike međunarodne zajednice u BiH.

”Žalosti me da neki domaći politički faktori još uvijek ne shvataju ozbiljnost situacije, niti našu odgovornost i beneficije iskoraka koji možemo preduzeti, baveći se više poticanjem destabilizirajućih političkih narativa i uništavanjem ‘zaglavnog’ kamena, temelja BiH koja počiva na principu konstitutivnosti i legitimnosti predstavljanja. Kažem ovo duboko svjestan prošlosti, sadašnjosti i budućnosti BiH – jednakopravnost, konstitutivnost, pravo na legitimno političko predstavljanje na svim administrativno-političkim nivoima nisu podložni političkom trgovanju niti matematičkoj prevari”, ističe Čović.

On tvrdi da su sve političke stranke Hrvatskog narodnog sabora spremne aktivnije se uključiti u konstruktivan dijalog o povećanju funkcionalnosti Federacije BiH i BiH u cjelini kada se uspješno završi  izmjena Izbornog zakona tokom 2021. godine.

On je stava da će  postizanje dogovora o Izbornom zakonu pozitivno uticati i na funkcionisanje Federacije BiH, kao važan korak u ispravnom smjeru.

”U skladu sa našim dugogodišnjim aspiracijama budućnosti u Evropskoj uniji i NATO-u, naša predanost evroatlantskim integracijama je ustrajna. Stoga je važno naglasiti kako nadolazeći pozitivni pomaci koje možemo preduzeti imaju snagu ne samo doprinijeti unutrašnjoj stabilnosti, napretku i razvoju BiH, već i našoj evroatlantskoj budućnosti. Pozivam sve da ispune ono što je potrebno, očekivano i integralno za bolju BiH”, naveo je Čović u pismu.

Prethodni članakŽivotna priča srpskog ratnog hirurga: Dr Musić za samo par godina operisao 1.700 ljudi, bez ijednog fatalnog ishoda
Naredni članakDAN SRPSKOG JEDINSTVA, SLOBODE I NACIONALNE ZASTAVE OBILjEŽEN I U MOSTARU