DAN REPUBLIKE SRPSKE: SUTRA SVEČANA AKADEMIJA I PRIJEM

BANJALUKA U Banjaluci će sutra, povodom 9. januara – Dana Republike Srpske, biti održana svečana akademija i upriličen svečani prijem.

Svečana akademija biće održana u Sportskoj dvorani “Borik” sa početkom u 16.00 časova, a svečani prijem u Administrativnom centru Vlade Srpske u 18.00 časova.

Prethodno će u 10.00 časova biti položeni vijenci na Spomenik palim borcima Vojske Republike Srpske na Groblju Sveti Pantelija, a u 11.00 časova na Trgu palih boraca NOR-a.

U 12.00 časova vijenci će biti položeni na Spomen-kosturnici na Gradskom groblju i na grobnici dvanaest banjalučkih beba, saopšteno je iz Kabineta predsjednika Republike.

Program obilježavanja Dana Republike i 32 godine postojanja Republike Srpske biće nastavljen u utorak, 9. januara, u 10.00 časova polaganjem vijanca na srpskom vojničkom spomen-groblju Novi Zejtinlik na Sokocu.

Uručivanje odlikovanja zaslužnim institucijama i pojedincima predviđeno je u 12.00 časova u Kulturnom centru Banski dvor.

Sjednica Senata Republike Srpske biće održana u Palati Republike u 14.00 časova. Predstavnicima medija biće omogućeno fotografisanje i snimanje kadrova na početku sjednice, nakon čega je predviđeno saopštenje.

Svečani defile povodom Dana Republike biće održan na Trgu Krajine sa početkom u 17.00 časova.

Nakon toga, od 19.00 časova biće održan koncert na Trgu Krajine na kojem će nastupiti regionalne zvijezde Danica Crnogorčević, Aca Lukas, Miroslav Ilić i Baja Mali Knindža.

U Narodnom pozorištu Republike Srpske u 20.00 časova biće odigrana redstava Nacionalnog dramskog pozorišta Rusije /Aleksandrinskog teatra/ iz Sankt Peterburga.

Dan Republike biće obilježen u Brčko distriktu u srijedu, 10. januara.

Programom je predviđeno u 11.30 časova polaganje vijenaca na Spomenik srpskim braniocima Brčkog, dok će u 12.00 časova biti održana svečana akademija.

Deveti januar se slavi kao Dan Republike Srpske jer je tog datuma 1992. godine nastala pod prvobitnim nazivom Republika srpskog naroda u BiH.

Srpsku su osnovali srpski poslanici u tadašnjoj Skupštini BiH nakon što su preglasani u ključnim pitanjima o opstanku Jugoslavije, a pripadnici druga dva naroda krenuli u secesiju mimo volje Srba, koji su imali status konstitutivnog naroda.

Naziv Republika srpskog naroda u BiH bio je u upotrebi do 28. februara 1992. godine i proglašenja prvog Ustava, kada je zamijenjen sa Srpska Republika BiH koji je korišten do 12. avgusta 1992. godine, nakon čega je uveden sadašnji – Republika Srpska.

Prethodni članakBožić u Trebinju: Veliki broj vjernika prisustvovao bogosluženjima (FOTO)
Naredni članakSKOKO: STANJE U RITE ”GACKO” ZNATNO POPRAVLJENO