Dačić: Ambasadori EU ne mogu da uslovljavaju dolazak u Orašac

Predsjednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da ne mogu ambasadori EU uslovljavati ko će biti prisutan na proslavi Dana državnosti u Orašcu.

Povodom medijskih navoda da ambasadori zemalja EU ove godine neće prisustvovati svečanosti zbog najavljenog dolaska srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, Dačić je novinarima u Beogradu rekao da ne zna da li su otkazali dolazak, ali je istakao da bi takav njihov potez bio nerazuman.

– Ne mogu oni da uslovljavaju ko će biti prisutan na proslavi. Nisam primetio da su uslovljavali neke druge. Ni istočne ni zapadne zemlje nisu učestvovale ni u podizanju ustanka, pa se njihovo odsustvo neće previše osetiti – rekao je Dačić.

On je istakao da je Srbija nezavisna i suverena država, a predstavnicima drugih zemalja poručio da treba da budu objektivni.

Dačić kaže da političke prilike u BiH prave problem Srbiji, a nikako Dodik. “Ne treba gledati samo Dodika, nego celinu”, rekao je Dačić.

On je poručio da Srbija poštuje Dejtonski sporazum, te da bilo ko ko ga bude kršio neće imati podršku Srbije.

Dačić je podsjetio da predstavnici EU nisu reagovali kada je predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan držao predizborne mitinge u Sarajevu, a na dolazak Dodika u Orašac reaguju.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je juče da mu ne pada na pamet da čak i razmatra da isključuje rukovodstvo Republike Srpske i srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika iz obilježavanja Dana državnosti – Sretenja, po zahtjevima nekih ambasadora zemalja EU.

Prethodni članakBečić: Odbranićemo narodnu volju i pobijediti
Naredni članakZvezdina “trojka” protiv Čukaričkog