“Da” za Ukrajinu, “ne” za BiH PODIJELILO EVROPU: Milanović, Pahor i Nehamer traže iste aršine za sve

epa08210659 European countries' flags and the European Union flag fly in front of the 'Louise Weiss Building', the seat of the European Parliament, in Strasbourg, France, 11 February 2020. EPA-EFE/PATRICK SEEGER

Ukrajina i Moldavija bi već ove sedmice mogle da dobiju kandidatski status, dok će Bosna i Hercegovina na to morati da pričeka još neko vrijeme.

Ovako bar stvari stoje iz ugla Evropske komisije koja je ovih dana preporučila Evropskom savjetu, vrhovnom tijelu EU sastavljenom od šefova država i vlada, da odobri kandidatski status Ukrajini i Moldaviji, a da za Gruziju potvrde evropsku perspektivu.

Prema riječima evropskog komesara za proširenje, Olivera Varheljija, Evropska komisija neće preporučiti Savjetu da odobri kandidatski status za BiH, jer još nije ispunila reforme iz Mišljenja iz 2019. godine, tačnije 14 ključnih prioriteta iz tog dokumenta.

Sniziti standarde

Ovakav stav, međutim, ne dijele pojedine članice EU, prvenstveno Hrvatska, Slovenija i Austrija, koje traže da BiH ima isti status kao i Ukrajina.

S druge strane, poznato je da je za dobijanje kandidatskog statusa potrebno jedinstvo svih 27 šefova država, što je teško za očekivati u slučaju Ukrajine i Moldavije, jer su neke zemlje već najavile da će glasati protiv.

Da BiH treba dobiti kandidatski status u slučaju da ga dobije i Ukrajina najglasniji je hrvatski predsjednik Zoran Milanović, koji je naglasio da Evropska unija treba sniziti standarde za zemlje Zapadnog Balkana kako bi joj se one lakše pridružile.

FOTO: 
MARTIAL TREZZINI/EPA
FOTO: MARTIAL TREZZINI/EPA

– BiH je u bezbjednosnom i svakom drugom smislu u boljem stanju od Ukrajine i nema nijednog razloga, ni ekonomskog, ni bezbjednosnog, ni ljudskog, da BiH ne dobije taj status ako ga dobije Ukrajina. BiH treba dobiti status kandidata istog dana kad i Ukrajina – zaključio je Milanović.

Slično mišljenje dijeli i austrijski kancelar Karl Nehamer, kao i predsjednik Slovenije Borut Pahor.

Da li bi dodjeljivanje statusa Ukrajini, koja je u ratu, a ne i BiH, bio šamar za građane Bosne i Hercegovine i koliko bi nas to udaljilo od Unije? Da li otvoreno lobiranje Hrvatske, Slovenije i Austrije mogu pomoći BiH da ubrzano uđe u Evropu ili će nam rampa još dugo ostati spuštena?

Geopolitika

Bivši diplomata iz Srbije, Srećko Đukić, ističe za Srpskainfo da se Ukrajina i BiH nalaze u dva dijametralno suprotna momenta, jer je ova prva u ratu,  a druga ne.

Ukoliko Ukrajina dobije status kandidata, kako napominje Đukić, to će biti isključivo iz geopolitičkih, odnosno političkih razloga.

On smatra da bi se isti takvi razlozi trebali primjeniti i na BiH, Moldaviju, Sjevernu Makedoniju, Albaniju i Gruziju.

– Ukoliko Ukrajina dobije status kandidata, a BiH ne dobije, to će obeshrabriti građane i udaljiti ih od Evropske unije – upozorava Đukić.

On kaže da EU treba pokazati dobru volju i dodijeliti BiH status kandidata što bi ohrabrilo njene predstavnike da krenu odlučnije u ispunjavanju onih uslova koje su do sada izbjegavali.

– Bilo bi to veliko ohrabrenje za BiH i nadam se da će taj stav prevladati u EU i da neće razočarati građane i dalje gurnuti BiH od evropskog sistema i njenih vrijednosti – napominje Đukić.

Teška tema

Dodaje da je očito nastupilo vrijeme u EU kada se ne mogu više donositi formalističke nego suštinske političke odluke od presudnog dugoročnog značaja.

FOTO: N1/YOU TUBE/SCREENSHOT
FOTO: N1/YOU TUBE/SCREENSHOT

Đukić ističe da se EU sada nalazi u situaciji kada mora donositi geopolitičke odluke kao što ih je znala donositi u svojoj prošlosti, kao kada su primili Bugarsku i Rumuniju, iako te dvije zemlje tada nisu bile ispunile sve formalne uslove za članstvo u EU.

– Da li će određene zemlje postati kandidati ili ne tema je koja je već postala preteška za EU. Status kandidata sam po sebi još uvijek ne znači ništa u smislu članstva, ali znači u smislu podsticaja i otvaranja mnogih drugih mogućnosti – zaključuje Đukić.

Koliko će BiH pomoći lobiranje pojedinih zemalja EU, kako napominje Đukić, teško je u ovom momentu procijeniti.

Srpskainfo

Prethodni članakPlenković: Fiksiramo cijene goriva na svim pumpama osim na autocestama
Naredni članak“Povraćala je poslije pitanja o djedu, upiškila se kada je vidjela oca” Stravična ispovijest majke djevojčice o jezivom zlostavljanju