”DA LI JE OVO PORUKA DA ZA SRBE U HNK NEMA MJESTA”

 

Kandidati iz reda srpskog naroda koji su konkurisali za 26 radnih mjesta u Ministarstvu unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona na koja nije prošao nijedan Srbin ogorčeni su i pitaju se da li je ovo poruka da za Srbe u HNK nema mjesta.

”Da li ne možemo dobiti posao zato što smo Srbi”, pitaju se srpski kandidati koji nisu prošli na konkursu.
Srpkinja iz Mostara kaže da je ovo već drugi put da konkuriše u MUP HNK i da je odbijena.
”Strašno, šta drugo reći. Po drugi put predajem na konkurs u MUP HNK i uvijek dobijem isti odgovor. Ministar i ljudi oko njega su ovim odgovorom rekli da su konkursi farsa i da Srbi u rodnom gradu nemaju šta tražiti i da su ugrožena njihova osnovna ljudska prava. Mislim da je vrijeme da se zaustavi ova diskriminacija nad nama”, kaže žena iz Mostara.
Drugi kandidat navodi da je ovaj slučaj defintivno za suda. ”Ovo je za Strazbur. Ovo je za suda. Ispade da su mjesta u ministarstvima nasljedna. Po ovome ispada da se nikada nijedan Srbin neće zaposliti”, kaže jedan od Srba koji nije prošao na konkursu.
On navodi da je neprihvatljiv odgovor iz MUP-a HNK da su na mjesta Hrvata zaposleni Hrvati, a na mjesta Bošnjaka Bošnjaci i da je to nepisano pravilo.

”Poznajem lično dvije žene koje su otišle u penziju u Gradskoj upravi Mostara. Na njihova mjesta primljeni su Hrvati. Nije ni raspisivan konkurs, samo su doveli svoje. Tako konstanto rade. To više nije nikakva tajna”, navodi Mostarac.

Na konkursu Ministarstva unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona koji je okončan u prošloj sedmici primljeno je 26 osoba, ali među njima nijedan Srbin.
Radi se o mjestima u administraciji.
Da je informacija tačna potvrdio je i ministar MUP-a HNK Slađan Bevanda.
”Tačno je da nije primljen nijedan Srbin. Vi znate da se konkurs raspisuje za mjesto gdje neko nedostaje. Ako je nedostajao Hrvat primi se Hrvat, ako je nedostajao Srbin primi se Srbin, ako je nedostajao Bošnjak primi se Bošnjak. Ni na jedno srpsko mjesto nije primljen neko drugi”, kazao je ministar Bevanda.

Prethodni članakVečeras doček za Lanu Pudar u Mostaru
Naredni članakKAD NEĆE MOSTAR, HOĆE SARAJEVO, STAN I BAZEN NA USLUZI LANI PUDAR